Na manifestaciji Dan fudbala danas su u Banjaluci proglašeni najbolji pojedinci za 2017. godinu, te uručena specijalna priznanja i nagrade.

Takođe je dodeljena Zlatna povelja “Miljan Miljanić”, a ona je pripala Iliji Petkoviću, dugogodišnjem fudbaleru i treneru, koji je bio igrač reprezentacije bivše Jugoslavije, a kasnije i selektor u dva navrata.

Priznanje za životno delo “Milan Jelić” uručeno je profesoru doktoru Rodoljubu Oljači.

Najbolji fudbaler je Aleksandar Vukotić iz Krupe kojem je uručena nagrada “Velimir Sombolac”, a strateg ove ekipe Slobodan Starčević je najbolji trener. Najperspektivniji fudbaler je Vladan Danilović iz Borca, koji je dobio priznanje “Srdjan Kačar”, najbolji sportski radnik je Mladen Krstajić, predsednik bijeljinskog Radnika, kojem je pripao trofej “Ilija Pantelić”, a najbolji sudija je Luka Bilbija iz Prijedora.

Dodik i Petković

Specijalna priznanja za doprinos radu i razvoju FS RS urucena su dugogodisnjem generalnom sekretaru Rodoljubu Petkoviću i Branimiru Tuliću, dok je sudija Stefan Maletić iz Bijeljine dobio specijalno priznanje za herojski čin jer je spasao od utapanja mladog fudbalera Stevana Božića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izrazio je danas nadu da će Srpska dobiti reprezentaciju sa kojom će da učestvuje na različitim sportskim takmičenjima.

Dodik je rekao da veruje da će vreme koje dolazi biti u korist ostvarivanju takve želje fudbalskih, ali i ostalih sportskih radnika.

– To ne bi trebalo da bude na uštrb bilo koga. To je pitanje naše organizacije, ljubavi i htenja – rekao je Dodik, obraćajući se na manifestaciji “Dani fudbala” u Banjaluci na kojoj je uručio zlatnu povelju “Miljan Miljanić” fudbalskoj legendi Iliji Petkoviću.

Dodik je rekao da bi Srpska reprezentaciju već imala da je BiH normalna zemlja, te ohrabrio radnike u sportskim savezima i nadležnim ministarstvima da za tako nešto ne propuste priliku koja će se u budućnosti sigurno pojaviti.

Napominjući da građani Srpske navijaju za sportske reprezentacije Srbije, on je izrazio uverenje da će mnogi mladi sportisti, koji se afirmišu kroz sportske klubove u Srpskoj, proneti slavu Srpske i biti deo reprezentacija Srbije.

Predsednik Srpske je Fudbalskom savezu RS poželeo uspeh u radu, te podsetio da je ovaj savez opstao u teškim vremenima “kada je sve drugo bilo veća igra od fudbala”.

– Ostati dostojan fudbalu, sprovoditi takmičenja u teškim uslovima odbrambeno-otadžbinskog rata i nakon rata samo govori da je fudbal, pre svega, ljubav. Ako nemate ljubavi i niste u tome iz ljubavi, onda nema ni sporta ni uspjeha – poručio je Dodik.

Naglasio je da institucije Srpske podržavaju sportske organizacije, pa tako i Fudbalski savez kao najmasovniju sportsku organizaciju.

– Sport je plemenit, okuplja i usmerava. U današnje vreme, kada su igrališta opustila zato što su društvene mreže preuzele primat među decom i omladinom još više do značaja dolaze klubovi i organizacije koje afirmišu sport kao način druženja, kolektivnog okupljanja i, naravno, patriotizma – rekao je Dodik.

On je zaključio da u fudbalu, kao kolektivnom sportu, bez tima nema pobede, kao što je i u politici.

Manifestaciju “Dan fudbala” tradicionalno organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal.

EuroBlic