U cilju stvaranja što bezbjednije situacije u državi crnogorska policija organizuje i sprovodi akcije u borbi protiv svih vrsta kriminala. Višemjesečne akcije koje se realizuju od oktobra prošle godine, nastavljene su i početkom ove.

Pripadnici PJP, SAJ-a, Interventne jedinice, inspektori i ostali službenici skoro svakodnevno pretresaju bezbjednosno interesantne osobe širom naše zemlje.

Posebno se vodi borba protiv kriminalnih grupa i njihovih djelovanja na primorju. Meta kontrola su često i osobe koje su navodno članovi i vođe dva zavađena klana, škaljarskog i kavačkog.

Akcija Boka: Primorje pod “opsadom”

Akcija “Boka” koja je usmjerena protiv organizovanog kriminala realizovana je 23. puta za četiri mjeseca.

Pretresano je skoro 300 lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantne osobe i njima bliska lica.

Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac…

Više osoba je uhapšeno zbog sumnji da se bave zelenašenjem, ilegalnig posjedovanja oružja i preprodajom narkotika.

Akcija Barba: Više uhapšenih međunarodnog zbog šverca droge

Akcija Barba započeta je 15. januara u cilju borbe protiv međunarodnog šverca narkotika.

Pripadnici Posebne jedinice policije učestvovali su u kontrolisanju više  bezbjednosno interesantnih osoba.

U prvom Udaru ove akcije uhapšeno je 10 osoba, podnijete su krivične prijave protiv 29 osoba. Juče je u nasatavku ovog djelovanja uhapšeno devet osoba,  zbog sumnje da su dio grupe koja se na međunarodnom nivou bavila krijumčarenjem većih količina marihuane i heroina.

U ranijem periodu u sklopu Barbe, u više pojedinačnih akcija, uhapšeno je 14 osoba, protiv kojih je podnijeto 11  krivičnih prijava, zbog sumnje da su počinjenili 14 krivičnih djela.

U predmetu Barba ukupno je zaplijenjeno 375 kilograma marihuane, 3,3 kilograma heroina, 10 grama kokaina, dvije automatske puške, dvije puške, jedan automatski pištolj –škorpion  i tri pištolja.

Od ukupnog broja uhapšenih u ovoj akciji,  sedam su povratnici u vršenju krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Crna Gora nije bezbjedna za kriminalce

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović ranije je poručio da je Crna Gora zemlja bezbjedna za sve građane i turiste, u kojoj se nebezbjedno i nesigurno osjećaju samo kriminalci.

Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju.

CDM