Za učešće u projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” ove godine prijavilo se 12 opština i gradova iz Srpske koji će u junu ugostiti više od 600 srpskih učenika sa Kosmeta, rekao je Srni predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov.

U ovaj, šesti po redu, projekat banjalučkog Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, uključili su se Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Prnjavor, Modriča, Šamac, Brod, Petrovo, Laktaši i Gradiška, u kojima će od 17. do 24. juna boraviti po 50 srpskih učenika viših razreda osnovnih škola sa prostora cijelog Kosmeta.

Arlov je naveo da je riječ o učenicima iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića, Srbice, Kline, Kosovske Kamenice, Vučitrna, Gračanice, Goraždevca, Štrpca, Gnjilana, Lipljana.

Sa učenicima koji će biti gosti svojih vršnjaka u navedenim gradovima i opštinama, u posjetu Republici Srpskoj boraviće i 36 nastavnika.

Arlov je dodao da je ovaj, najmasovniji projekat do sada, posvećen djeci iz višečlanih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji, odnosno porodica koje imaju troje i više djece.

Za vrijeme boravka djece sa Kosova i Metohije u Srpskoj planirani su izleti i zajednička kulturna, sportska i zabavna druženja, posjeta i prijem u najvišim institucijama Republike Srpske, kao i bratimljenja nekoliko osnovnoh škola iz Srpske i Kosmeta.

Organizaciju spiskova i odabir učenika vrše opštinska odjeljenja prosvjete i direktori osnovnih škola sa Kosmeta.

Arlov je dodao da troškove prevoza i sve ostale troškove snose lokalne zajednice iz Republike Srpske, a pomoć je obećala i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Republika Srpska je od 2012. godine ugostila oko 2.300 učenika i više od 200 nastavnika sa Kosmeta.

Izvor: Srna/RTRS