Odlične igre u gradiškoj Kozari preporučile su ga matičnom klubu Rudar Prijedoru, vratio se, zaobilaznim putem, kući, ali još uvek se bori za svoj status prvotimca. Ranko Dekić, defanzivac “rudara”, podigao je kvalitet u poslednjoj liniji zeleno-crnih, ali još uvek nije “ubedio” šefa stručnog štaba Zlatka Jelisavca da poseduje kvalitet za startera.

U prvoj kontrolnoj utakmici ove zime koju su fudbaleri Rudar Prijedora odigrali u Vrbovecu protiv istoimenog hrvatskog trećeligaša i pobedili rezultatom 3:2, Dekić je ušao s klupe i pogodio mrežu protivnika za izjednačenje – 2:2, da bi kasnije mlađani Danilo Marmat doneo pobedu gostima. Još jednom je stameni defanzivac pokazao da je prekid njegovo najjače oružje.

-Srećan sam zbog tog gola, dao mi je dodatni motiv i elan. Drago mi je što sam se već na prvoj kontrolnoj utakmici protiv renomiranog protivnika upisao u strelce. Dobio sam na samopouzdanju i verujem da će proleće biti po mom ukusu, da ću uspeti da opravdam očekivanja. Inače, teren u Vrbovecu je bio težak, prekriven snegom, ali to nam nije smetalo da pokažemo zavidnu formu i kvalitet, kao ekipa – počeo je priču Ranko Dekić, defanzivac koji može da igra na više pozicija u odbrani, ali i veznom redu.

Iza Prijedorčana su dve sedmice napornog rada na Gradskom stadionu i terenima u okolini Prijedora.

-Ono što nas čini jakim i kohezionim jeste taj zajednički duh prijateljstva i kolektivne odgovornosti. Borimo se, radimo pošteno i nadamo se da ćemo na kraju za sve to, uloženi trud i napor, biti i nagrađeni. A za nas je nagrada osvajanje titule u Republici Srpskoj i povratak među premijerligaše BiH. U godini kada Rudar Prijedor slavi devet decenija rada i života titula bi bila najbolja čestitka klubu od nas igrača i stručnog štaba. Trudićemo se da tako i bude – optimističan je Dekić.

Celi tok priprema “rudari” će da odrade u svom gradu, a naredne subote gostuju u zagrebačkom predgrađu Gorici gde će snage da odmere sa istoimenim klubom, a potom sledi duel u Banjaluci protiv Željezničara.

-Do starta prvenstva 10. marta i utakmice protiv Slavije u Istočnom Sarajevu imamo dovoljno vremena da se spremimo na najbolji mogući način. Ta utakmica je za nas izuzetno važna, ne samo što je startna, već što će nam biti i uvod u derbi sa najvećim konkurentom za prvo mesto, jer u drugom prolećnom kolu dočekujemo Zvijezdu-09 iz Etno sela Stanišići. Biće to derbi nad derbijima, možda i najbitnija utakmica za nas. Već na startu imamo težak raspored, ali na muci se poznaju junaci. Kad je najteže treba pobediti i sebe i rivala – jasan je na kraju bio Ranko Dekić fudbaler Rudar Prijedora.

Kozari sve najbolje

Osvrnuo se Dekić i na svoj bivši klub, Kozaru iz Gradiške:

-Kozari želim sve najbolje u nastavku prvenstva i nadam se da će Gradiščani uspeti da obezbede opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske. To je klub sa renomeom i ugledom, bogatom istorijom i mesto mu je i u eliti BiH. Možda se nakad i sretnemo ponovo, ko zna, ovako ili onako…

Sportski žurnal/Slavko BASARA