Jesenji šampion Republike Srpske Rudar Prijedor posle uvodnog dela priprema odigrao je prvu kontrolnu utakmicu u Vrbovecu protiv istoimenog hrvatskog trećeligaša. Zeleno-crni su pobedili, po teškom i snegom prekrivenom terenu, u goleadi rezultatom 3:2 (1:1).

Iako u ovim prvim utakmicama mnogo ima privida, igrači prijedorskog prvoligaša su pokazali htenje, volju i zalaganje po hladnom vremenu i snegom prekrivenom igralištu. Kao plod takvog odnosa stigla je i pobeda u susretu punom rezultatskog preokreta.

Poveli su “rudari” golom Stefana Gavranovića u 18. minutu posle lepe kombinacije, a onda je dosuđen jedanaesterac za domaćina, međutim udarac igrača Vrboveca Domagoja Colarića odbranio je golman Mirza Hamzabegović. Ipak, do kraja prvog dela hrvatski klub je izjednačio rezultat, posle greške u odbrani Prijedorčana mrežu je zatresao Josip Gegić. Bio je to ujedno i rezultat posle prvih 45 minuta.

Početak nastavka je doneo rezultatski preokret, u 55. minutu domaći igrači su  posle kornera stigli do vođstva, a strelac je bio Filip Pluščec. Taj rezultat je važio sve do 68. minuta, a tada je rezervista Ranko Dekić bio najprisebniji nakon prekida pa se stiglo do novog rezultatskog egala, da bi u 78. minutu mlađani Danilo Marmat doneo novo vođstvo “rudarima” i ispostavilo se kasnije i trijumf.

-Igrali smo u teškim uslovima, ali najvažnije je da smo u ovoj prvoj test utakmici dobro istrčali na snežnom terenu. Izveli smo dve ekipe po jedanaest igrača, a posebno me raduje nastup četvorice juniora rođenih 2001. godine, koji su dobro igrali, posebno Marmat jer se upisao u strelce u finišu susreta. Hrabri i dobra realizacija, postigli smo tri gola, a istakao bih i dobru reakciju golmana Hamzabegovića koji je odbranio penal i pokazao da će biti pojačanje za nas na proleće. Mogli smo i ubedljivije da pobedimo, imali smo još nekoliko kolosalnih prilika, a najbolju je imao Milan Šakić kada je pogodio stativu. Sve u svemu, iza nas je jako dobra i korisna provera – istakao je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Zlatko Jelisavac.

Sledeću kontrolnu utakmicu fudbaleri Rudar Prijedora igraju takođe u Hrvatskoj, a protivnik će im biti Gorica iz istoimenog mesta nadomak Zagreba, u subotu, 10. februara, a potom za 17. februar je planirano gostovanje u Banjaluci kod Željezničara.

Vrbovec – Rudar Prijedor   2:3 (1:1)

Gradski stadion Sajmište. Gledalaca: 100. Sudija: Ranogajec (Vrbovec). Strelci: Gegić u 40. i Pluščec u 55. minutu za Vrbovec, a Gavranović u 18, Dekić u 68. i Marmat u 78. minutu za Rudar Prijedor.

VRBOVEC: F. Jendriš, Franić, Bojičić, Petak, N. Jendriš, Ćosić, D. Krizmanić, Pluščec, Gegić, Colarić, Boroša. Još su igrali: Benko, Babić, Busija, Marčić, Hren, Radotović, Škaro, Hercig, A. Krizmanić, Žgalin.

RUDAR PRIJEDOR: Hamzabegović, Pekija, Vejnović, Pecelj, Davidović, Vojinović, Jandrić, Gavranović, Šakić, Jakupović, Lolić. Još su igrali: Šarac, Kovačević, Polovina, Dekić, Popović, Kukić, Komljenović, Ćatić, Marić, Marmat, Radaković.

Sportski žurnal/Slsvko BASARA