Otkako je štoper Ranko Dekić (24) postao standardni prvotimac ovog proleća fudbaleri Rudar Prijedora ne znaju za poraz u prvenstvu i ne samo to, na pet utakmica za bodove zeleno-crni su primili samo jedan pogodak i to u derbiju protiv Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići na domaćem terenu (1:1). U duelima sa Slavijom (0:0), Slogom iz Doboja (4:0), mrkonjićkom Slobodom (1:0) i Drinom iz Zvornika (1:0) mreža golmana Mirze Hamzabegovića ostala je netaknuta.

U tandemu sa Nemanjom Pekijom Ranko Dekić igra najbolju prvoligašku sezonu i jedan je od najzaslužnijih što je odbrambeni bedem ispred gola “rudara” čvrst i neprobojan. Iz utakmice u utakmicu igra sve bolje, jednostavnije i kvalitetnije, ali dugo je trebalo da svojim stilom i načinom “ubedi” struku da je pravi čovek na pravom mestu.

-Sjajno se uklapam sa Nemanjom Pekijom, u tandemu igramo odlično, nadopunjujemo se, u potpunosti se razumemo. To je jedan od razloga što smo čvrsti u odbrani i što nam rivali teško prilaze golu. U 2018. godini nismo osetili gorčinu poraza. Zadovoljan sam sopstvenim igrama ovog proleća, ali ću nastojati da budem još bolji u nastavku i da ću doprineti ostvarenju postavljenog cilja, osvajanju titule i povratku u Premijer ligu BiH – počeo je priču Ranko Dekić, defanzivac Rudar Prijedora.

Nakon što je fudbal bio zapostavio i stavio u drugi plan, vratio se na prvoligašku scenu Republike Srpske u dresu Kozare, pa se potom vratio u matični klub. Za njega je trener Gradiščana Velimir Stojnić rekao da odavno nije video igrača koji sa lakoćom “čita igru protivnika” i “ima predosećaj za loptu”.

-Uvek se trudim, kada izađem na terenu, da pružim maksimum, dam sve od sebe, da ostvarimo pobedu i radujemo se bodovima. Jednostavno, ne štedim se, ekipa mi je uvek ispred mene samog, fudbal je kolektivna igra. Mislim da Rudar Prijedor ima dobar tim, kvalitetan i organizovan, i da možemo na kraju da prvi prođemo kroz cilj. Biće potrebno i sportske sreće – nastavio je Dekić.

Najozbiljniji i najveći konkurent Prijedorčanima za najviši plasman je Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići. Bitka će se voditi do poslednjeg trena, rame uz rame…

-Objektivno mi i Zvijezda-09 smo najkvalitetniji sastavi i nijanse će da odlučuju. Međusobni derbiji neće odlučiti šampiona već takozvane male utakmice. Bodovi su podjednako važni i u njima, kao i u derbijima. Mi smo nedavno kod kuće, protiv ljutog rivala ispustili pobedu, poništen nam je čist gol u 89. minutu za pobedu 2:1, ali šta da se radi i to se događa u fudbalu. Ima još mnogo da se igra, biće svega, možda i iznenađenja. Mi treba da idemo od utakmice do utakmice i vredno sakupljamo bodove i da na kraju imamo barem jedan više od Semberaca. Ne treba da gledamo u njihovo dvorište, već vlastito. Nadam se da ćemo se na kraju, ipak, mi radovati i da ćemo u maju prvi preseći ciljnu vrpcu i vratiti Rudar Prijedor u fudbalsku elitu BiH – optimističan je Ranko Dekić, jedan od najboljih igrača “rudara” ovog proleća.

Povreda lakše prirode

U duelu sa Zvorničanima Ranko Dekić je igru napustio u 66. minutu kada ga je zamenio Novica Petrović, a o čemu se radi kaže sam fudbaler:

-U jednom duelu u šesnaestercu na mene je natrčao naš golman Hamzabegović i sudarili smo se, osetio sam bol u tetivama i morao sam da izađem da se situacija ne bi pogoršala. Sve je u najboljem redu, povreda nije teže prirode. Dobro se osećam. Očekujem da zauzmem svoje mesto na sledećem gostovanju u Foči protiv Sutjeske gde idemo na novu prvenstvenu pobedu.

Sportski žurnal/Slavko BASARA