Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je danas da treba precizno utvrditi šta se događa sa teškim naoružanjem koje je Federacija BiH tokom sukoba dobijala iz raznih donacija i islamskih država, ukazavši da su posebno bitne haubice.

“Šta je tu proglašeno perspektivnim /potrebnim/, a šta nije, šta se uništilo, šta se doniralo, a šta prodalo, to treba videti kroz papire”, rekao je Lazanski za Srnu.

On je dodao da su u svemu tome dijelovi za automatske puške “sitne stvari”, a da su bitni krupni sistemi, kao što su topovi i haubice.

“Zanima me da li su ti topovi, haubice koje pominje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u operativnom sastavu Oružanih snaga BiH”, rekao je Lazanski.

On je istakao da je neophodno utvrditi da li je to oružje bilo proglašeno neperspektivnim /nepotrebnim, viškom/ i da li se topovi i haubice nalaze na spisku za uništavanje, prodaju ili donaciju.

Lazanski je napomenuo da je, ako tih stotinak haubica nije na spisku jedne od tri pozicije u vezi sa viškom naoružanja, “onda zaista čudno zašto su zadržani”.

“Ako se ne nalazi ni na jedno od tri pozicije koje sam spomenuo, onda je u pitanju neko muljanje i to je jednostavan odgovor na celu zavrzlamu”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio i da je vjerovatno riječ o haubicama kalibra 122 i 105 milimetara.

“Ako je oružje na spisku perspektivnih, onda ostaje kao rezerva za Oružane snaga BiH, ali onda opet treba videti da li se taj broj uklapa u onaj broj subregionalnog limita /za oružje/ koji je određen i za Hrvatsku i Srbiju”, rekao je Lazanski.

On je dodao da postoje tačne proporcije koliko topova može da ima BiH, a koliko Srbija i Hrvatska, dodavši da se to isto odnosi na tenkove i avione.

Aktuelno Predsjedništvo BiH je 2015. godine donijelo Odluku o izuzimanju dijelova naoružanja iz programa “Opremi i obuči” koje je predmet uništavanja, čime je van snage stavljena odluka iz 2010. godine kojom je predviđeno njegovo uništenje, pokazuju dokumenti koji su u posjedu Srne.

Dodik je juče podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić.

Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja takozvane Armije BiH trebalo je da bude uništeno.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića demantuju ove navode, tvrdeći da “Predsjedništvo BiH 2015. godine nije donijelo nikakvu odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje /haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi/”.

Izvor: SRNA/RTRS