Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji pokušava da pitanje razgraničenja Srbije i BiH postavi kao ultimatum Srbiji, svjestan da gubi političku moć i zato koristi svaku priliku da dobije neki poen.

Deđanski ocjenjuje kao nastavak “Izetbegovićeve promjenljive politike” izjavu “da u narednih sedam mjeseci teško da će doći do dogovora BiH i Srbije o granici zbog predstojećih izbora, jer Srbija ima zahtjeve da se naprave izmjene granice oko hidrocentrala i tamo gdje prolazi pruga”.

“Takav način političke komunikacije samo pokazuje da Izetbegović i nije imao mišljenje”, rekao je Deđanski za “Sputnjik”.

On je ocijenio da takve izjave samo štete pomirenju u regionu.

“Iako se svi, pa i Bakir, zaklinju da rade na tome da svima bude dobro, ispostavlja se u praksi da na tome ozbiljno radi samo Srbija. Međutim, koliko je ovo loše, sa jedne strane, s druge je dobro jer konačno Zapad može da vidi da njihovi puleni koje su godinama podržavali, u stvari, prave problem”, rekao je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ako EU želi stabilan region, trebalo bi i da ona sama nešto uradi i disciplinuje ljude koji stvaraju probleme.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević činjenicu da je Izetbegović pomenuo međunarodnu arbitražu ako ne dođe do dogovora tumači kao nedobronamjeran potez.

“Mi smo napravili vrlo konstruktivno rešenje i varijante za razgraničenje koje predstavljaju razumnu osnovu za pregovore. Problem je što BiH ima unutrašnje probleme koji su vezani za postizanje saglasnosti u ovom pitanju, i verujem da će upravo zato biti teško postići neki dogovor sa njima. Više sam sklon tezi da ovo pitanje rješava neki međunarodni forum ili Međunarodni sud pravde”, naglasio je Milisavljević.

On je rekao da nije siguran ni da bi odlazak Izetbegovića iz Predsjedništva BiH promijenio mnogo stav bošnjačkog predstavnika u ovom pitanju i dodaje da je njima jasno da je Srbiji ulazak u EU prioritet, kao i da je Srbija mnogo bliže tom ulasku od BiH.

On je naveo da bi, ukoliko bi se pitanje granica našlo na međunarodnoj arbitraži, cijeli postupak mogao da traje oko tri godine, dok bi postupak na sudu bio znatno duži.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je 6. marta u Mostaru da u narednih sedam mjeseci teško da će doći do dogovora BiH i Srbije o granici zbog predstojećih izbora, jer Srbija ima zahtjeve da se naprave izmjene granice oko hidrocentrala i tamo gdje prolazi pruga, što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao naglasivši da to nije istina i da Izetbegović očigledno nije pročitao najnoviji prijedlog Srbije.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd–Bar i dio oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo.

Srbija je predložila da dođe do razmjene teritorije na dva mjesta oko pruge — bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni, što je od obostrane koristi, a što je bošnjački član Predsjedništva BiH odbio.

Izvor: SRNA/RTRS