Beograd, 27. marta 2018.- Direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric (2L) i predsednik Srbije Aleksandar Vucic (3L) na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova. Srbije Aleksandar Vucic razgovarao je danas sa politckim liderima Srba sa severa Kosova, predstavnicima Srpske liste. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, a 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formiraće 20. aprila Zajednicu srpskih opština, najavio je danas predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

On je to rekao poslije konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg su, kaže, obavijestili o svemu što se juče dešavalo u Mitrovici i o odlukama koje su donijeli.

– Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i ona neće imati podršku Srpske liste – rekao je Rakić.

Prema njegovim riječima, sutra će se u Kosovskoj Mitrovici održati sjednica svih 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Uskoro je, kaže, punih pet godina kako je potpisan Briselski sporazum, a Priština nije ispunila obavezu da formira ZSO, pa će to učiniti srpske opštine na KiM.

Predsjednik Vučić se, kaže, saglasio sa njihovim stavovima i ponovio im da Srbija neće dozvoliti neki novi “Bljesak” ili “Oluju”.

Rakić je objasnio da se više neće praviti razlika između Srba sa sjevera i saa juga pokrajine.

Pozvao je Srbe da ne učestvuju u bilo kakvoj kosovskoj vojsci.

Vojska

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice i predsjednik Srpske liste Goran Rakic pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova.

– Nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, nemojte da vi budete vukovi našoj djeci, srpskoj djeci – rekao je Rakić na pres konferenciji u Beogradu, poslije konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je poručio Srbima sa KiM da će naći način da se riješe problemi i popravi njihovo materijalno stanje, za koje zna da nije na zavidnom niovu.

– Molim vas, nemojte ići u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a to nam u ovom trenutku najmanje treba – poručio je Rakić.

EuroBlic