Nakon što su u klizištu izgubili domove, osam porodica iz Hrvatske Kostajnice spremaju se za novi početak. Ugroženi su smješteni u privremeni smještaj, a iz lokalne uprave najavljuju da će najkasnije za tri mjeseca svi dobiti nove domove. Pomoć je stigla i od komšija sa druge strane Une – iz Republike Srpske.

U samo nekoliko minuta, klizište ispod brda Djed, u potpunosti je uništilo osam kuća, a oštetilo još nekoliko. Ljudi su s nevjericom gledali kako im u sablasnoj grmljavini i oblacima prašine, nestaje doslovno sve.

Iako duboko u osmoj deceniji života, Mićo Јakšić, sprema se za novi početak.

“Imam oslonac u mladim ljudima i vlasti. U njima imam vjeru, pomoći nemam ni s lijeve, ni desne strane. Imam samo njih”, priča Јakšić.

Bez svega što su godinama sticali, ostala je i porodica Marjanović. U naletu zemlje i blata, kuća se srušila poput kule od karata, svjedoči Ljilja Marjanović. Sreća u nesreći je, kaže, da niko nije stradao.

“Nisam znala šta je sa mojim sinom i mužem. Ali kad sam njih vidjela žive, bila sam srećna. Obećala sam da više neću plakati i evo ne plačem. I boriću se, obećavam, zbog njih”, kaže Marjanovićeva.

Porodice su privremeno stambeno zbrinute u alternativnom smještaju, a obezbijeđeni su im besplatna struja, voda i ogrjev. Podrška stiže iz lokalne uprave, odakle najavljuju izgradnju novih domova za ugrožene, i to na novim lokacijama.

“Kuće koje će biti obnovljene na novim lokacijama već su pripremljene. Sada nam je potrebno mjesec dana da završimo administrativne poslove, i u roku 3 do 6 mjeseci kada se to završi, oni će dobiti ključ u ruke u novoobnovljenim objektima, sa svim namještajem i kućnim aparatima”, istakao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Podrška i pomoć porodicama iz Hrvatske Kostajnice, kojima je klizište uništilo domove, stižu sa svih strana. Čak i sa druge strane Une – iz Kostajnice u Republici Srpskoj.

U humanitarnoj akciji „Kostajnica za Kostajnicu“, volonteri Omladinskog kluba „Feniks“, sakupili su oko 1.000 maraka i uručili ih kao pomoć komšijama iz susjedne Hrvatske.

“Moramo i možemo jedni drugima biti dobre komšije, jer smo oslonjeni jedni na druge. Kostajnica je nekad bila jedan grad, a mi smo se ponijeli kako treba – komšijski i prijateljski”, rekao je predstavnik ovog kluba Neven Đenadija. 3053

Kobno klizište danas miruje. Međutim, ruševine podno Djeda svjedoče o agoniji koji su stanovnici Hrvatske Kostajnice preživjeli i nesreći, koja se samo pukom srećom nije pretvorila u tragediju.

RTRS