Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je danas da će u ovoj godini na području Prijedora biti završena ili započeta izgradnja 166 stambenih jedinica u vrijednosti oko 6,5 miliona KM.
“Ovo je jedan od načina razvoja privrede u nekom gradu jer ako neko uloži na ovaj način, što donatorskih što kreditnih sredstava u visini od 6,5 miliona KM, to je onda lijepa investicija”, rekao je Čordaš, koji je sa potpredsjednikom Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem posjetio Prijedor i razgovarao sa rukokovodstvom ovog grada.

Čordaš je najavio da će već u maju biti završena zgrada sa 50 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica.

“Prijedor je bio prvi kada je riječ o problematici socijalnog stanovanja, a prvi je i u dopunskom dijelu ovog projekta, gdje je u postupku tender za izgradnju zgrade sa još 32 stambene jedinice čija će izgradnja uskoro početi, kao i zgrade sa još 20 stanova u okviru projekta raspuštanja kolektivnih centara”, naveo je Čordaš.

On je rekao da je u ovom trenutku na nivou BiH još 60.000 zahtjeva za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

Jerković je istakao da su sa rukovodstvom grada vođeni veoma važni i korisni razgovori o pitanjima povratka i obnove porodičnih kuća na širem području Prijedora.

“Akcenat je bio na povratku Hrvata, iako je to samo jedan dio kada je riječ o rješavanju problema obnove stambenih objekata”, kaže Jerković.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglasio je da je na sastanku bilo riječi ne samo o stambenog zbrinjavanju, nego i o socijalno održivom povratku putem rješavanja pitanja iz Zakona o socijalnom stanovanju.

“Ovo je bila prilika da se razmijene mišljenja i sagledaju trenutna stanja po projektima, pa se nadamo da ćemo tokom ove i naredne godine riješiti znatan dio problema ovih kategorija stanovnika”, napomenuo je Đaković.

I. Pekarić/KV