Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik Silaska Svetog duha na apostole, koji se proslavlja pedeseti dan po Vaskrsu. Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi i slava je grada Prijedora i prijedorskog Hrama Svete Trojice. Obilježavanje je počelo sinoć tradicionalnim koncertom duhovne muzike u ovom hramu, a nastavljeno danas.

Obilježavanje krsne slave Prijedora i centralnog hrama, počelo je svetom liturgijom u Crkvi Svete Trojice, a nastavljeno polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje. Njegovanje duhovnosti značajno je za savladavanje životnih poteškoća i iskušenja, ali i uči o međusobnom uvažavanju i olakšava put razvoja, poručeno je iz Prijedora.

“Ovo je veliki dan za sve pravoslavne Srbe, a pogotovo za naš grad zato što on obilježava krsnu slavu i toga dana se molimo, gospoda prizivamo za zdravlje, sreću i blagostanje svih građana našeg grada”, kaže Ranko Maletić, protojerej stavrofor.

U Prijedoru, multietničkom gradu, odavno je dokazano da je cilj očuvanje dobrih međureligijskih odnosa i suživota.

Uz razvoj, to je zadatak i za budućnost.

“Grad Prijedor nastoji da svoju politiku vodi u smjeru daljeg razvoja i od izuzetne važnosti su dobri međureligijski odnosi koji su prepoznati u gradu Prijedoru gdje se svi stanovnici, a i predstavnici vjera trude se da to bude u najboljem redu”, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

“Uvijek sam ponosna na svoj Prijedor i uvijek rado ponovim da je Prijedor nama bio inspiracija za mnoge prakse koje su oni uradili. Danas su postale zakonska rješenja. Oni su jedan vrlo stabilan grad dugo godina, zaista su imali dobre ideje”, istakla je Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Obilježavanju krsne slave grada Prijedora, prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević. Organizovan je i slavski ručak, uz vjerski obred i lomljenje slavskog kolača.

RTRS