Kome i zašto u Sarajevu smeta jedan od najistaknutijih i najpriznatijih intelektualaca – Ugo Vlaisavljević?

Vlaisavaljeviću, redovnom profesoru na Odsjeku za filozofiju sarajevskog Filozofskog fakulteta, stiglo je posljednje upozorenje pred otkaz – zbog, navodne, povrede radne obaveze.

Nakon 30 godina profesorskog rada Vlaisavljević se suočava s upozorenjem pred otkaz, jer kako se navodi u dopisu s potpisom dekana Muhameda Dželilovića, navodno radi i na drugim fakultetima, uznemirava i vrijeđa radnike fakulteta, te je neovlašćeno ulazio u dekanat.

Sve je neutemeljeno, kaže Vlasiavljević, kome je onemogućeno pravo da se brani i koji smatra da mu se prijeti otkazom zbog njegovih žalbi na mobing na fakultetu.

– Posljednjih godina to je eskaliralo, pogotovo jesenas negdje u septembru, kada sam poslije jedne od sjednica, nakon nekoliko vrlo ružnih ispada kolega, potražio pomoć u policijskoj stanici, priča profesor Vlaisavljević.

Prijetnja otkazom, izgleda da je samo dio dugogodišnje kampanje i hajke dijela Sarajeva protiv Vlaisavljevića, ali i njegove supruge Sanje, inače direktorke Centra za kulturu dijaloga.

Omalovažavanja i vrijeđanja, posebno na jednom od portala iza kojeg stoji jedan univerzitetski profesor, dio su progona.

– To da me žele otjerati- to se eksplicitno govori. Dakle, meni se u oči govori da mi nije mjesto tu, da ja ne pripadam ovoj akademskoj zajednici, ali je još ružnije ono što se ne vidi ili što se ne govori, to ignorisanje…Ne može biti da ja ne mogu razgovarati sa svojim pretpostavljnim, da ja ne mogu iznositi pritužbe, dodaje Vlaisavljević.

Lako je pretpostaviti da iza toga stoji politička dimenzija, ističe Vlaisavljević ,koji smatra da je riječ ili o netrpeljivosti prema njegovim referencama ili njegovim političkim stavovima o neravnopravnosti Hrvata.

– Ili mi ne valja nacija ili mi ne valjaju politička opredijeljenja ili mi ne valja ne znam šta…Vjerovatno sam ja nekom trn u oku jer smatram da je sad u Federaciji položaj hrvatskog naroda nešto na što se mora hitno reagovati, dodaje profesor.

Vlaisavljeviću ovih dana stiže podrška dijela intelektualaca, a dekan fakulteta za sada ćuti.

Očigledno je da je, i pored deklarativnog zaklinjanja u demokratičnost i tolerantnost, Sarajevo i dalje zarobljenik perfidnih pokušaja da se sa scene sklone oni koji se ne pokoravaju stavu većine.

Posebno ako ne pripadaju većinskom narodu.

RTRS