Tradicionalno, Vidovdan, banjalučki humanitarac Milorad Arlov i veterani FK Vrbas provedu na Kosovu i Metohiji gde prisustvuju svetoj arhijerijskoj liturgiji u manastiru Gračanica, a potom i na parastosu za sve srpske žrtve na Gazimestanu. I ove godine Banjalučani su učestvovali na Vidovdanskom turnir čiji je organizator bila Mokra Gora iz Zubinog Potoka, a pored domaćina i Banjalučana nastupila još Trepča iz Kosovske Mitrovice i Gračanica.

Višednevni boravak u južnoj srpskoj pokrajini Arlov, inače predsednik odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, iskoristio je za još nekoliko akcija. Posle stipendija podeljenih deci sa Kosmeta i organizacije dolaska oko 800 dece sa KiM u Republiku Srpsku, Arlov je darivao, u ime Odbora 10.000 evra Udruženju roditelja dece sa posebnim potrebama “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice. On je ček dodelio predsednici Udruženja Ivani Rakić.

-Želimo da pomognemo u lečenju naše dece sa Kosova i Metohije, a sumu od 10.000 evra darivali smo u povodu prvog rođendana Udruženja “Podrži me” koje okuplja roditelje dece sa posebnim potrebama. Na ovaj način nastavljamo našu misiju koja traje više od jedne decenije, tačnije od 3. maja 2008. godine kada smo prvi put otišli na Kosmet u znak protesta zbog jednostranog proglašenja samozvanog Kosova. Više nego jasno mi je da je našoj dragoj braći u južnoj pokrajini pomoć od velikog značaja – rekao je Milorad Arlov.

On je prilikom desetog Vidovdanskog boravka na Kosmetu dobio i Vidovdansku povelju Opštine Kosovska Mitrovica, a ranije je proglašen za počasnog člana Severno-mitrovačkog okruga.

-Na jesen ću po 100. put posetiti Kosovo i Metohiju u svojim humanitarnim nastupima, da li kao član veterana FK Vrbas ili Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta. Tom prilikom Aleksandar Spirić, predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici najavio je spektakularan program i doček . Povodom tog jubileja iz štampe će da izađe i monografija o mojih stotinu poseta Kosmetu u kojoj će da bude i veliki broj fotografija još od 2008. godine kada smo se slikali na zabarikadiranom mostu na Ibru koji je razdvajao sever Kosovske Mitrovice od južnog dela grada – dodao je na kraju Milorad Arlov.

I tako, Republika Srpska je i ove godine pokazala svoje plemenito lice i pomogla braću na Kosovu i Metohiji, do sledećeg druženja i viđenja.

Povelja za nesebičan rad

Vidovdanska povelja je Arlovu dodeljena za zasluge za nesebičan humanitarni rad i veliki i neprocenjiv značaj za ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

-Ovo nije priznanje samo za mene, već za sve humane ljude iz Republike Srpske, ali i Banjaluci, odnosno našoj Republici Srpskoj. Povelju sa posebnom čašću nosim u Banjaluku, a ona je samo još dodatni motuv da budemo u budućnosti još bolji i angažovaniji kada je u pitanju pomoć za našu braću na Kosmetu – jasno je poručio Milorad Arlov.