Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da analize nakon prvih šest mjeseci pokazuju da Srpska ima na raspolaganju određena sredstva kojima će se u vidu jednokratne pomoći reagovati prema penzionerima koji imaju najniža primanja.

Cvijanovićeva je dodala da je ovo dogovoreno sa Udruženjem penzionera, jer je značajan broj onih koji imaju mala primanja.

– Ostaje obaveza da se već sljedeće godine ide dalje kroz redovno povećanje penzija, a nakon toga i kroz još jedno vanredno povećanje – naglasila je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je podsjetila da je Vlada tokom prošle godine pregovarala sa socijalnim partnerima i redovno ih obavještavala da se Srpska kreće u dobrom pravcu i da se stvara finansijska osnova da bi se išlo u ova povećanja.

– Tome treba dodati sve drugo što smo uradili, jer su penzije i plate jedna priča. Tu su i socijalna davanja, uvođenje nekih novih prava, kao što je pravo za nezaposlene porodilje od 405 KM mjesečno, lične invalidnine i slično. Sada je moguće da sve to plaćamo s obzirom da je naš budžet sasvim funkcionalan i stabilan bez ikakvih problema – izjavila je Cvijanovićeva za ATV.