Predstavnici udruženja koja njeguju tradiciju, običaje i kulturu naroda Potkozarja predstavili su gastro ponudu ovog kraja na desetoj po redu manifestaciji “Veče domaće kuhinje”, koja je održana u Prijedoru.

Neizostavan dio ove smotre bila su i udruženja nacionalnih manjina koji su predstavili kuhinju područja odakle su došli u ovaj kraj.

Manifestaciju, koja je sinoć održana u centru grada, otvorio je zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš koji je istakao podršku lokalne uprave ovakvoj manifestaciji, koja je veoma bitna za razvoj turizma.

“Prijedorčani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, a to se ponudom jela sa domaće trpeze još jednom dokazalo. Nadam se da će naš graski trg i ubuduće krasiti mnogobrojne manifestacije kojima se grad ponosi”, rekao je Miljuš.

Direktor Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić rekla je da je učešće uzelo desetak izlagača koji su na najbolji način predstavili bogatstvo potkozarske kuhinje i umijeće domaćica ovog podneblja.

Ona je dodala da su svi učesnici dobili novčani iznos od po 250 KM za nabavku namirnica.

Među izlagačima tradicionalno su bile i članice Kola srpskih sestara, čija je predsjednica Јadranka Mijić najavila već za jesen kurs kuvanja i pripremanja tradicionalnih jela.

U Umjetničkom dijelu programa učestvovali su tamburaši Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana sa gostima iz Francuske.

Organizator gastro prezentacije, koja je dio manifestacije “Kulturno ljeto Prijedor 2018” je Turistička organizacija grada Prijedora, a pokrovitelj grad Prijedor.

RTRS