Spisak imena uglednih Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH dostavljen je iz jedne ambasade u Sarajevu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ i bivšem telohranitelju Alije Izetbegovića, a ovaj ga je transferisao na potpis ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, objavio je portal “Infosrpska”.

“Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar inostranih poslova Igor Crnadak, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksdandra Pandurević, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Bornović – samo su neka od vodećih imena ‘Saveza za pobjedu’ koji dijele vlast u Sarajevu i koji su već dva mjeseca znali za listu Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH, a koju je potpisao niko drugi do SDS-ov ministar u Savjetu ministara Dragan Mektić”, ističe se u tekstu.

Isti izvor navodi da su “svi oni znali da je OBA dostavila na potpis ministru Mektiću spisak imena uglednih Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH”, a znali su i da je “spisak OBA dostavljen iz jedne ambasade u Sarajevu Osmanu Mehmedagiću Osmici koji ga je transferisao na potpis Mektiću”.

“Svi oni su, takođe, upoznati i da je Mektić odbio da da na uvid spisak nepoželjnih Rusa za BiH ambasadoru Rusije u Sarajevu Petru Ivncovu, koji je to tražio od njega na nedavnom sastanku, nakon što je Granična policija sa banjalučkog aerodroma nedavno vratila dva Rusa. Mektić je priznao ambasadoru da je potpisao taj sramni spisak a potom slagao ambasadoru Ivancovu da ne zna ko je na toj listi”, naglašava se u tekstu koji je objavio portal “Infosrpska”.

U tekstu se navodi da su “prećutkivanjem i nečinjenjem navedena lica iz ‘Saveza za pobjedu’ učestvovala u sramnom i neviđenom skandalu vraćanja sa granice u Rači jednog od najvećih ruskih i svjetskih pisaca Zahara Prilepina”.

“Svi oni bi da se taj događaj što prije ‘gurne pod tepih’, što se najbolje vidi po njihovoj oficijelnoj medijskoj kući BN televiziji za koju skandal vraćanja Prilepina sa Rače danas već ne postoji”, ističe se u tekstu.

“A zašto su navedeni saučesnici u ovom skandalu i zašto i oni žestoko ne reaguju poput vlasti Republike Srpske? Zato što im kampanju vode autori spiska nepoželjnih Rusa u BiH iz jedne sarajevske ambasade”, bio je iskren jedan visoki funkcioner SDS-a, prenosi portal “Infosrpska”.