Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu primilo notu ruske strane povodom slučaja sa piscem Zaharom Prilepinom i da će uslijediti odgovor nakon što dobiju potrebne informacije.

“Do kraja dana, najkasnije u ponedjeljak ujutro, mi ćemo uputiti dopis Izvršnom obavještajnom odboru, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda i zatražiti od njih informacije vezano za ovaj slučaj”, rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će taj Odbor dalje informacije tražiti od Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/. Crnadak je naveo da će Ministarstvo inostranih poslova BiH, po dobijanju svih informacija, dostaviti odgovor diplomatskim putem ruskoj strani.

“Sve dok ovo traje, imamo kontakte sa ruskom Ambasadom i ruskim ambasadorom”, dodao je on.

Crnadak je rekao da Ministarstvo inostranih poslova BiH ne izdaje naredbu da se nekom licu zabrani ulazak u BiH, niti ima spiskove lica kojima je zabranjen ulazak.

On je dodao da je u vezi sa slučajem Prilepina bilo dosta “kvaziinformacija, jer su blizu izbori”.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo što će 16. i 17. septembra u posjetu BiH, na njegov poziv doći ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, i da je posebno zadovoljan što Lavrov dolazi u ovom mandatu Savjeta ministara.

“Posebno mi je zadovostvo što će posjetiti i Banjaluku. Takođe želim potvrditi da je kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, putem protokola Ministarstva inostranih poslova BiH, potvrdio da će imati sastanak sa Lavrovim”, naglasio je Crnadak.

On je istakao da je njegova sugestija bila posjeta Lavrova Banjaluci, te da ministarstvo na čijem je čelu veoma predano radi na toj, veoma važnoj posjeti.

Crnadak je dodao da će u okviru posjete ruskog ministra Banjaluci, tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra, tom događaju prisustvovati predstavnici vlasti Srpske i Srbi iz zajedničkih organa BiH.

U Banjaluci je večeras trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je juče na ulazu u BiH, zbog navodnih bezbjednosnih razloga, zabranjen ulazak.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljalo “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je juče zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenjem.

SRNA/RTRS