Neke neverovatne stvari su potpuno legitimne kao razlog na sudu, a nikada niste pomislili da baš one mogu biti argumenti

Ipak, postoje neke neverovatne stvari koje su potpuno legitimne kao razlog na sudu, a da nikada niste pomislili da mogu biti argumenti. Porodični zakon Srbije prepoznaje zabludu kao verodostojni uzrok poništavanja bračne zajednice. 

Ukoliko ste se zaljubili i zavoleli neku osobu zbog njegove ličnosti, a vremenom se pokaže da ona nije onakva kakvom se prikazivala, to je nepoboriv argument na sudu.

Jednostavno možete da kažete: “Gospodine sudija, u toku našeg zabavljanja on se predstavljao kao flegmatik, ali sam shvatila da je melanholik.

Možete se razvesti zbog zablude o ličnosti; Foto: Profimedia/imageBROKER

Iako u prvi mah deluje ludo i neozbiljno, ovo je potpuno legitimno obrazloženje i apsolutno niko nema mogućnost da ga ne uvaži. Druga stavka zakona, takođe deluje neobično.

Naime, vi imate pravo da sudstvu kao razlog razvoda priložite zabludu o nekoj bitnoj osobini, kada se radi o takvoj osobini zbog koje vi ne biste sklopili brak da ste za nju znali.

Oba argumenta deluju kao nekakva šala, ali na osnovu Porodičnog zakona ovo su razlozi sa kredibilitetom i apsolutno mogu izazvati raskol braka.

Advokat Ivan Simić nam je rekao da su ovo retki primeri u praksi, ali zakon podržava i ove aspekte bračnih odnosa.

– Nije baš slučaj da parovi dolaze na sud i kažu da je zabluda o ličnosti dovela do neslaganja među njima, ali ako se to desilo, što da ne? Apsolutno je pravno potkrepljeno – izjavio je Simić.

Pišite nam kakve ste vi razloge završetka braka čuli i da li su navedeni razlozi dovoljno jaki za kraj.

(S.Čenad – s.cenad@telegraf.rs)