POBUNA NAKON 20 GODINA ĆUTANJA Kulminiralo nezadovoljstvo Srba u Sloveniji

Srbi u Sloveniji, većinom porijeklom iz RS, kojih prema podacima Saveza srpske dijaspore ima 150.000, uporno zahtijevaju priznavanje statusa nacionalne manjine.

Oni su ovaj problem naglasili i na nedavnim “Danima srpske dijaspore Slovenije” u Ljubljani kada su protestima ispred ključnih državnih institucija iskazali revolt i nezadovoljstvo.

Čelnici Saveza srpske dijaspore i Socijalne stranke Srba Slovenije Saša Gajić, David Tepić i Igor Mitić kazali su da Slovenija godinama provodi diskriminaciju na štetu Srba.

– Srbi u Sloveniji “spavaju” više od dvije decenije ali je sada došlo vrijeme da se trgnu iz političkog sna i traže prava koja njima pripadaju po svim načelima moderne Evrope i svijeta – kazao je Gajić na skupu sunarodnika u Ljubljani.

Naglašeno je da su  Srbi u ovoj zemlji najbrojnija manjinska zajednica ali za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nisu priznati kao nacionalna manjina.

– Srbi koji devedesetih godina prošlog vijeka nisu prihvatili slovenačko džavljanstvo su “izbrisani” u nacionalnom smislu, nemaju škole na srpskom jeziku, svoje medije, malo se radi na očuvanju kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta, uskraćena su značajnija sredstva iz fondova – smatra Igor Mitić, rođen u Sloveniji čiji roditelji su porijeklom iz Vranja.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On, kao i David Tepić, porijeklom iz Kneževa u RS tvrdi da vlasti Slovenije sitematski asimiliraju Srbe, ne dajući mogućnost da se na popisu ili u drugim prilikama izjasne u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću.

– Neshvatljivo je da Slovenci u RS, Srbiji ili BiH čija zajednica je stotinu puta manja od naše u Sloveniji, imaju status nacionalne manjine i sva prava koja iz toga proističu a mi smo ovdje uskraćeni svega toga – smatra David Tepić naglašavajući da Slovenija svoj stav Pravda ustavom i odrednicom po kojoj priznaje status nacionalne manjine isključivo narodima iz susedstva, mada uglavnom ignoriše zahteve Srba. Pravnik Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije, rodjen je u Gornjem Skipovcu kod Doboja, ukazuje i na pravnu i stvarnu mrlju tokom osamostaljivanja Slovenije kada su “izbrisani” oni koji nisu prihvatili slovenačko državljanstvo.

– Tim činom povrijeđena su mnoga ljudska prava i slobode što su potvrdile najviše slovenačke i evropske sudske institucije – navodi Nikola Todorović. Zvaničnici Srbije uvijek podsjećaju svoje sagovornike u Sloveniji na neriješena statusna pitanja  Srba, ali ništa više od toga. Isto se može reći i za RS, smatraju sagovornici Srpskainfo, podsjećajući da se Srbi u Sloveniji sami moraju boriti za svoj status, prije svega stvaranjem jedinstvene politike i rješevanja otvorenih pitanja.

– Mnoga naša društva organizujući učenje srpskog jezika i baštinenjem srpske kulture i tradicije, pokušavaju da sačuvaju identitet svoga naroda, ali to nije dovoljno – ubijeđeni su Boro Stojanović poreklom iz Tuzle, Branko Pejčić iz Doboja i Velinka Jotanović iz Teslića koji približno pola vijeka žive u Sloveniji. Identičan problem imaju i Bošnjaci, porijeklom iz BiH koji takođe nemaju status nacionalne manjine te u ovom smislu podržavaju srpsku zajednicu, kazao nam je Sulejman Dervišević, porijeklom iz Cazina.

Pet vijekova Bijele Krajine

Srbi u Sloveniji žive skoro pet vijekova. Tokom 1530. godine došli su u Bijelu Krajinu, područje na granici sa Hrvatskom oko rijeke Kupe. Na popisu stanovništva u Habzburškoj monarhiji 1846. godine utvrđeno je da u Kranjskem (Slovenija) živi oko 17.000 »Srbohrvata«, što je u to vrijeme predstavljalo oko 3,79 odsto ukupnog stanovništva.

U Bijeloj Krajini je po popisu Dravske banovine 1931. godine živjelo 6.745 Srba i Crnogoraca.

U Bijeloj Krajini ostalo je još samo nekoliko sela u kojima je aktivna srpska pravoslavna crkva, srpske škole ne postoje, a ćirilično pismo se može naći samo još na nadgrobnim spomenicima.

Srpskainfo

Preporuka

Duško Knežević: Svi na ulice, do slobode! (VIDEO)...
views 8
Do slobode! Uvijek uz svoj narod! Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, podržao je proteste koji će se večeras u 18 časova održati u Podgorici.  ...
Kralj Nikola: Crna Gora je srpska kraljevina na pr...
views 16
Crnogorski vladar se krunisao krunom srpskog kralja Stefana Dečanskog iz vladarske kuće Nemanjića, koja se čuvala u prijestonom Cetinju Piše: Neman...
U Splitu duva najjača bura u 21. vijeku, na Dinari...
views 198
U Splitu je izmerena temperatura od minus 1 stepena, dok je subjektivni osećaj minus 11 stepeni U delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena...
Kako su majica i zastava “Nema predaje”...
views 17
Slogan koji poručuje "Kosovo je Srbija" posle crne liste u Evropskoj kući fudbala, u žiži javnosti ponovo, ali posredstvom RTS-a Veliki skandal koji ...
Kosovo je razmaženo derište koga su odgojile zapad...
views 10
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Raški da je Kosovo "razmaženo derište" koje su odgojile velike zapadne sile i kome se toleriše ...
Dačić: Pomračenje svijesti u Prištini
views 24
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je poziv prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija da se Crna Gora i Sjeverna Makedonija udruže s...