Komšić: Za mene je Kosovo država; Biće problem ako Dodik krene sa blokadama

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za Dojče vele da je za njega Kosovo nezavisna država.

On je istakao da zaista želi da se odnosi Srbije i /samoproglašenog/ Kosova riješe na način da su to odnosi dvije susjedne i prijateljske države.

Istakao je i da misli da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza u BiH kako mnogi predviđaju.

– Mislim da nije, barem ja ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome ko to želi. Rezultati izbora su takvi kakvi su. Izbori su sprovedeni u skladu sa pravilima koja važe od 1996. godine do danas. Sve je bilo isto, nije bilo razlike ni u metodi ni u načinu realizacija tih izbora. No to da li se nekome sviđaju rezultati je sasvim druga stvar i to, moram priznati, nikoga institucionalno ne zanima. To je dakle stvar političke volje da li neko priznaje rezultate izbora ili ne priznaje – naveo je Komšić.

On je rekao da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsjedništvu BiH.

– Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsjedništvu BiH. Dakle, nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta nego se izvodi iz građana. Dakle, ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena. HDZ je pokušava plasirati na način da potpuno odvoji ljude u ovoj zemlji. To neće proći. Što se tiče Preds,edništva BiH, ja sam već dva puta bio njegov član i tada je tamo bio Nebojša Radmanović iz Dodikove stranke. Mi smo solidno radili. Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno. Јer u Predsjedništvu je način donošenja odluka takav da, ako se krene sa blokadama i provociranjem, obično vam se to razbije o glavu na način da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo. Ne znam dakle šta će Dodik uraditi, ali vam sada tvrdim da ako krene sa blokadama da će to biti veliki problem i po njega i na kraju po Republiku Srpsku u koju se on toliko zaklinje, jer to može rezultirati time da se ne donose odluke koje su bitne i za Republiku Srpsku. Dodik nema neku super moć. Odluka o NATO i aktivaciji MAP-a je donesena. Ona nikada nije opozvana, promijenjena ili poništena. Sve što Dodik može je da traži da se ta odluka mijenja, ali za to nikada neće dobiti saglasnost druga dva člana Predsjedništva. Dakle, ta odluka zvanično postoji – istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima, granice BiH ne treba mijenjati, dirati i razmjenjivati teritorije, jer se time stvara opasan presedan.

– Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromjenjivosti tih granica – naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i /samoproglašeno/ Kosovo rekao je da “ne može da govori u ime Srbije i Kosova”.

– Pa mnogi to mogu vezati sa BiH, ali im neće biti dopušteno da to vežu za BiH. To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja miješati se u to. Јa imam svoje mišljenje, ali to je moje privatno mišljenje. Kažem vam – to je moje privatno mišljenje. Јa zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova riješe na način da su to odnosi dvije susjedne i prijateljske države. Kako će oni rješavati te odnose je njihov problem. Јa nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje. Moja pozicija vam je apsoulutno jasna. Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsjedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ja vama ne krijem svoj stav: Dakle po meni je Kosovo nezavisna država – istakao je Komšić.

B92/RTRS