Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” će nizom aktivnosti početkom novembra u Prijedoru obilježiti 65 godina postojanja.

Starješina odreda Ernest Badnjević rekao je da izviđači na području Prijedora djeluju od 1953. godine, te da se ovaj odred trudi da svojim radom na polju neformalnog obrazovanja iznjedri generacije koje će doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

– Povodom ovog vrijednog jubileja, organizovaćemo niz aktivnosti, kao što je izviđački višeboj `Kozara 2018` od 9. do 11. novembra, a centralni događaj biće svečana akademija, na kojoj ćemo dodijeliti priznanja zaslužnim i onim članovima društvene zajednice koji nesebično pomažu izviđaštvo – kaže Badnjević.

On je dodao da je ovo prilika za još jedno masovno tradicionalno druženje izviđača, budući da se na višeboju očekuje više od 500 izviđača iz Republike Srpske, BiH i susjednih zemalja.

– U godini jubileja ponosni smo i na našu članicu Maju Kos, koja je zajedno sa 10 izviđača, dobitnika nagrada `Glasnici mira`, prisustvovala ceremoniji njihovog uručenja u sjedištu UN u NJujorku, povodom Međunarodnog dana mira – 21. septembra – naveo je Badnjević.

On je istakao da je prisustvo člana Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” na ovako važnom svjetskom izviđačkom događaju jedan od pokazatelja kvalitetnog rada i napora koje ovaj odred ulaže u razvoj izviđačkog pokreta u Prijedoru i regiji, ali i na promociji ovog grada i njegovih vrijednosti.

Ovaj značajan događaj svake godine organizuje Svjetska izviđačka organizacija s ciljem odavanja priznanja izuzetnim izviđačima iz svih šest svjetskih regija, koji su uložili izuzetan napor i realizovali projekte koji jačaju izgradnju mira u njihovim lokalnim zajednicama.

Srna/Srpskainfo