Na sjednici Glavnog odbora SDS-a juče se vodila žestoka rasprava u vezi sa tim da li ova stranka treba da pregovara sa SNSD-om o međusobnoj saradnji na nivou BiH, ali i eventualnom ulasku SDS-a u buduću Vladu Republike Srpske. Sagovornik Glasa Srpske iz Glavnog odbora istakao je da su teške riječi padale između onih koji su za bezuslovnu saradnju i koaliciju sa najljućim političkim protivnicima i onih koji su kategorično protiv toga.

On tvrdi da će bez obzira na to koja struja će na kraju sjednice obezbjediti većinu to sigurno dovesti do raskola i osipanja stranke.

“Već na polovini sjednice, koja je počela u 12.00 časova, stekao se utisak da je većina protiv saradnje sa SNSD-om i njenim liderom Miloradom Dodikom.

Takav stav će podijeliti stranku, jer će pojedini funkcioneri sigurno napustiti SDS. Najglasniji zagovornik saradnje bio je aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH i član GO iz Doboja Boris Јerinić, kao i potpredsjednik ove stranke za sarajevsko-romanijsku regiju Milovan Bjelica.

Јerinić i članovi GO iz Doboja su demonstrativno napustili sjednicu i tada je već bilo jasno da u Glavnom odboru nema većine koja je za saradnju sa SNSD-om, kaže sagovornik Glasa Srpske.

Јerinić za ovaj list kaže da su članovi GO iz Doboja napustili sjednicu zato što više nisu htjeli da trpe optužbe na svoj račun.

“SDS je u Doboju ostvario pobjedu na sva četiri nivoa. Naš kandidat za poslanika u Parlamentu BiH Obren Petrović je osvojio ubjedljivo najviše glasova, a brojni članovi GO nisu prestajali da iznose uvrede na njegov i račun dobojskog SDS-a. Mi to jednostavno nismo željeli da trpimo i slušamo. Neprirodno i nepristojno je da se vrh stranke i stranački funkcioneri tako odnose prema predstavnicima najjačeg odbora u SDS-u”, ističe Јerinić.

Prema tvrdnjama izvora Glasa Srpske iz vrha SDS-a, ovu stranku najvjerovatnije će napustiti Sonja Karadžić-Јovičević, što bi simbolički bio ozbiljan udarac za SDS.

“Gotovo sigurno na izlaznim vratima naći će se i potpredsjednik ove stranke iz Sokoca, šef istočno-sarajevskog SDS-a Darko Babalj, ali i novoizabrani poslanici iz Doboja Danijel Јošić i Nebojša Marić, koji je potpredsjednik SDS-a”, tvrdi sagovornik Glasa Srpske.

Osim sjednice Glavnog odbora SDS-a jučerašnji dan je obilježio i zajednički ručak donedavnog potpredsjednika SDS-a Kostadina Vasića, koga je lider ove stranke Vukota Govedarica u subotu isključio iz partije i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Sa njima je bio i donedavni poslanik SDS-a iz Zvornika Siniša Ilić, koji na ovogodišnjim izborima nije uspio ponovo da osvoji poslanički mandat.

“Slučajan susret bez povoda i razloga, ali svakako može svašta da objavljuje, špijunira, slika i slično”, objavio je na Tviteru Stevandić.

Ipak, izvori ovog lista tvrde da susret nije bez povoda i razloga, jer će Kostadin Vasić gotovo sigurno pristupiti Stevandićevoj stranci.

“Ujedinjena Srpska je osvojila tri poslanička mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ukoliko im pristupi Vasić, koji je izabran za poslanika kao kandidat SDS-a, što je sasvim izvjesno, onda će Ujedinjena Srpska moći da formira svoj poslanički klub. Osim toga, Vasićev brat Dragomir, koji je u protekle četiri godine bio poslanik u republičkom parlamentu, a 7. oktobra je bio kandidat za poslanika u Parlamentu BiH, ali bez uspjeha, mogao bi da bude delegat ove stranke u Vijeću naroda Republike Srpske”, tvrdi njihov sagovornik.

Pred početak sjednice ispred stranačkih prostorija u Banjaluci okupilo se pedesetak članova i simpatizera SDS-a koji su pružili podršku Govedarici i izrazili protivljenje saradnji i eventualnoj koaliciji sa SNSD-om.

Glas Srpske