Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid – piše to, između ostalog, u dvadesetom Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Rezultat za žaljenje je, kako se navodi, izbor Željka Komšića za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH jer je izabran, uglavnom glasovima Bošnjaka.To pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, piše u Izvještaju. Sve ovo piše u prvom dijelu izvještaja koji se odnosi na rezultate opštih izbora.

U slijedu događaja koji je izuzetno uznemirio Srbe u BiH, mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio je kandidat SDA Šefik Džaferović, lice koje je, kako je detaljno opisano u Specijalnom izvještaju, dokazano povezano sa najužasnijim ratnim zločinima odreda El mudžahid nad Srbima. Odred El mudžahid, čiji su pripadnici bili većinom strani džihadisti, redovno je mučio srpske zarobljenike i odrubljivao im glave.
Tokom rata, Džaferović je bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica, koji je služio kao štab odreda El mudžahid. Dokazi koje je Tužilaštvu BiH podnio bivši potpredsjednik FBiH i bivši član SDA Mirsad Kebo govore da je Džaferović bio saučesnik u ratnim zločinima odreda El mudžahid.

Vlada Srpske je u Izvještaju obavijestila UN i o pokušaju SDA i bošnjačkih stranaka da Bošnjaci ostvare prevlast, što je grubo kršenje Dejtonskog sporazuma. Najgore od svega je, kako se navodi, što se za ukidanje Republike Srpske zalaže i OHR koji se najviše poziva na mir u BiH.

Savjetu bezbjednosti pisalo se i o stranom uplitanju u ovogodišnje opšte izbore u BiH. Bilo je krajnje vrijeme da se o stranom uplitanju u izbore, i unutrašnja pitanja BiH, posebno SAD-a, obavijesti i Savjet bezbjednosti UN-a, kaže Danijel Simić, urednik portala Frontal.

“Mislim da tu nema ništa sporno i da je to stvar koja je trebala odavno da se uradi od strane Vlade Republike  Srpske, ali ne samo da se uradi verbalno, nego da se u tom pravcu i djeluje. U tom smislu pozdravljam što je međunarodna javnost upoznata sa tim što se Šefik Džaferović dovodi u vezu sa odredom El mudžahid, odnosno kad je srpskom zarobljeniku bila odsjecana glava u Vozući”, ističe Simić

Dio dvadesetog izvještaja posvećen je i radu Tužilaštva BiH. Navodi se da Tužilaštvo vjerno štiti političare SDA od istraga za ratne zločine. Naglašena je spremnost Republike Srpske da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju evropske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

ATV