I dok su u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji namjeravali mirno da iskažu nezadovoljstvo radom pravosuđa BiH, u Sarajevu pojedinci nisu mirovali. I to oni sa ratnom prošlošću koji su se zbog Dobrovoljačke našli na optužnici. Putem društvenih mreža tražili su zabranu skupa i pozivali istog dana na okupljanje i šetnju baš do kompleksa pravosudnih institucija BiH.

Sarajevo još jednom pokazuje svoje pravo lice – nazovi multietničnost u kojoj svoj stav mogu iskazati samo oni koji su po volji bošnjačke čaršije. Po društvenim mrežama već danima kruži video predsjednika, vjerovatno rijetkima poznatog pokreta Ilirska zora, Mahira Žiške u kojem se svi pozivaju na okupljanje ispred BBI centra i šetnju do Suda BiH.

Pokazivao bi Mahir zube, kako kaže, neprijateljima BiH, zabranio šetnju Dodiku i što-šta drugo. Ali ko je zapravo Mahir Žiško? Po sopstvenom priznanju, 90-e priključio se ilegalnom mlado-muslimanskom pokretu, radio u centrali SDA.

Posljednjih godina bacio se u politiku, pa se čak i kandidovao za člana Predsjedništva.

I to ni manje ni više nego kao optuženik za ratne zločine u predmetu Dobrovoljačka. I dok se suđenje opstruiše i zbog njegovih navodnih liječenja po Španiji, Žiško očigledno nije bolestan da se zalaže za “republiku BiH” i njen Ustav, da poziva na proteste i, kako kaže, odsudnu bitku za Sarajevo.

Od MUP-a Kantona Sarajevo nismo dobili odgovor da li su preduzeli mjere protiv spornih objava. Ali se oglasio Žiško koji ne bi dozvlolio dolazak, kako navodi, “Dodikovih četnika” u Sarajevo.

U popodnevnim časovima stigla je informacija da je MUP zabranio Žiškovu šetnju. Ostaje pitanje da li je objavama po društvenim mrežama Žiško želio da skrene pažnju na sebe ili je išao u pravcu pritiska na policiju da ne dozvoli održavanje mirnog skupa “Srpska pred sudom”.

Ostaje i činjenica da ovakve prijetnje koje unose nemir ne bi smjele ostati nekažnjene. Kao i pitanje da li će Tužilaštvo BiH reagovati s obzirom na to da je suđenje optuženima za Dobrovoljačku, među kojima je i Žiško, još u toku.

Autor: RTRS