Birajući između ostanka u savezu sa SDS koji se raspada i ulaska u koaliciju sa jakim Dodikom, Dragan Čavić je izabrao ovo drugo. Doduše, u novi savez je ušao klečeći, ali vlasti se u zube ne gleda.

Ako ovaj potez posmatrate s emotivne i moralne strane, do juče ljuti opozicionar napravio je salto mortale prihvatajući poziv čovjeka koji mu je u usta stavljao riječi o Srebrenici koje nikad nije izgovorio, čovjeka koji ga je označio za izdajnika i stranog plaćenika, čovjeka koga je smatrao odgovornim za svo zlo u Republici Srpskoj. Ma, nje riječ ni samo o Dodiku. Preko noći je Čavić postao dio sistema za koga je tvrdio da se mora rušiti, čime je besramno izdao glasače.

Ali, pošto politika nije ljubav, a još manje moral, onda stvari stoje potpuno drugačije. Čavić je svjestan da je opozicija zbrisana s lica zemlje, što izborima, što Dodikovom trgovinom. Svjestan je da NDP nema snagu da još četiri godine preživi u opoziciji i da će, s njim ili bez njega, Krsmanović i kompanija naći način da se ugura u vlast. Svjestan je da je ovaj mandat vjerovatno posljednji u njegovoj političkoj karijeri tako da nema ni straha od suda javnosti.

Što je najgore, ostatak opozicije nema pravo ni riječ da mu kaže. Da su svi oni proteklih osam godina bili opozicionari koliko Čavić, SzP bi u oktobru došao na vlast.

Kako stvari stoje, sve ovo je dio šahovske partije Milorada Dodika koga je 2006. upravo Čavić vratio u politički život, dajući mu mandat za sastav vlade. Dodik nakon posljednjih izbora matira preživjelu opoziciju, svoje partnere, pa čak i SNSD. Premijera je već odredio, trećinu DNS smijenio, dvije trećine SDS pridobio, Čubrilovića opet rasporedio na mjesto šefa parlamenta. Nejasne su samo dvije stvari: kada će mu doći glave pridošlice koje „mijenjaju vjeru za večeru“ i šta namjerava sa dvotrećinskom podrškom u parlamentu.

Ni kriv, ni dužan, PDP je ostao jedini na braniku opozicije, s ogromnom šansom da okupi sve koji se osjećaju prevareno, izdano, poniženo. Pitanje je samo da li su spremni za to, da li su sposobni da razumiju važnost pozicije u kojoj su se našli, da li imaju snage da se odupru razvaljivanju stranke i kupovini funkcionera.

Znajući koliko je vlast slatka i kakvi su odnosu unutar PDP – prognoza nije povoljna.

Srpskainfo