Politički analitičar Aleksandar Pavić smatra da će pokušaji destabilizacije Republike Srpske biti nastavljeni i da je suština posljednjih dešavanja u Banjaluci pokušaj uvlačenja BiH u NATO, mimo volje Srpske i njene legalno izabrane vlasti.

“Legalno izabrana vlast jasno je rekla da Republika Srpska ne želi da uđe u NATO nego da cijela BiH treba da bude neutralna kao što je i Republika Srpska, pa čak i nesvrstana”, rekao je Pavić Srni.

Pavić je ocijenio da je sinoćnje nasilje na ulicama Banjaluke i prekidanje novogodišnjeg koncerta koje su izvšrili članovi grupe “Pravda za Davida” prevršilo svaku mjeru, te istakao da je policija opravdano iskoristila ovlaštenja i da bi trebalo izvršiti pritisak na Tužilaštvo da već jednom završi svoj dio posla u vezi sa tim slučajem.

On je naglasio da su dešavanja u Banjaluci proteklih dana i mjeseci kulminirala sinoć, istakavši da je ovdje riječ o bukvalnom pokušaju poništavanja rezultata izbora pod maskom brige za nečija prava.

“Tužilaštvo mora da reaguje na sve ovo”, poručio je Pavić.

Prema njegovim riječim, oni koji su se nakačili na ovu ličnu tragediju, prije svega, političari koji su izazivali i podsticali na nasilje, treba da odgovaraju.

“Tužilaštvo bi trebalo da podigne optužnice protiv njih zato što se oni bave pokušajem državnog udara jer ovo sve manje ima veze sa onim što se desilo prije devet meseci”, rekao je Pavić.

On smatra da je Policija Srpske svih proteklih mjeseci od kada je slučaj “Dragičević” prisutan u javnosti pokazivala “zadivljujuću uzdržanost”.

“Pustili su praktično neograničeno okupljanje na Trgu Krajine u centru Banjaluke čak i kada se pretilo vlasti i kada se pozivalo na njeno rušenje, ali je ovo nasilničko ponašanje prevršilo svaku meru. Kada su prekinuli novogodišnji koncert, ljudi koji su pravili protest praktično su probali da preuzmu grad pod svoje i da se ništa ne može dešavati bez njih”, rekao je Pavić.

On je naveo da je odavno jasno da je jedna lična tragedija potpuno politizovana, te da se sada, kako je ukazao, ističu zahtjevi da treba rušiti vlast.

“Sve se manje govori o /stradalom/ Davidu /Dragičeviću/, a sve više o tome da treba promeniti vlast. Prema tome, policija se, s obzirom na to da se preti rušenjem države, ponaša izuzetno uzdržano”, rekao je Pavić i dodao da prijetnje rušenjem države ne mogu biti tolerisane jer je očigledno da se manipuliše tragedijom jednog čoveka i njegovog stradalog sina.

On je naveo da su u sve to potpuno umiješane strane ambasade, prvenstveno britanska i skoro sigurno i američka, naglasivši da se ne može dopustiti grupi građana da, radeći posao u ime stranaca, pod bilo kojim izgovorom, ruši državu.

“Ovo je ista priča sa gaženjem demokratskog i političkog procesa kao što je urađeno u Crnoj Gori i Makedoniji. Pod jednim izgovorom ili drugim biće još pokušaja nasilja i destabilizacije. Ako ne buda preko grupe `Pravda za Davida` ili preko opozicije koja je prozapadna i pronatovska, biće preko nekog drugog i trajaće dok god je pritisaka da se BiH po svaku cenu ugura u NATO”, smatra Pavić.

SRNA/RTRS