Čubrilović: Srpska nikoga neće pitati koje će praznike slaviti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je srpski narod u BiH izborio slobodu i pravo na Srpsku, koja je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i neće nikoga pitati koje praznike može proslavljati.

Odbacivši navode kojima se 9. januar – Dan Republike definiše kao “neustavan praznik”, Čubrilović kaže da je riječ o netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u BiH.

On ističe da je cilj neistinitih tvrdnji osporavanje prava Republici Srpskoj da proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija BiH ne sprovodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma.

Čubrilović podsjeća da je Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike Srpske i donijela novi Zakon o Danu Republike, koji je na snazi i niko ga nije osporio.

“Nakon odluke Ustavnog suda BiH tražili smo preispitivanje odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština je, u skladu sa Ustavom i zakonom, jednoglasno donijela odluku o sprovođenju referenduma sa pitanjem `Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?`”, podsjetio je Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je naglasio da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 25. oktobra 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i do danas taj akt niko nije osporio.

Čubrilović je naveo da u važećem Zakonu o Danu Republike jasno piše da se na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

“Svima koji u obzir uzmu ove činjenice jasno je da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH ruše njene temelje, a to je u ovom slučaju Ustavni sud BiH kao najviši pravosudni organ”, napominje Čubrilović.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

SRNA/RTRS

Preporuka

Bošnjaci odugovlače formiranje vlasti -Republika S...
views 11
Taman kada se pomislilo da se usvajanjem Izjave o principima za formiranje Savjeta ministara bar malo odmaklo u pregovorima, na površinu su isplivali ...
Kadrovska ukrštenica u Srpskoj – kome će pri...
views 87
Dok dio političke scene u Sarajevu čini sve da se vlast ne formira -taj posao Republika Srpska je davno obavila. Sada im je u fokusu raspodjela funkci...
Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 97
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 125
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 630
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 24
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...