Čubrilović: Srpska nikoga neće pitati koje će praznike slaviti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je srpski narod u BiH izborio slobodu i pravo na Srpsku, koja je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i neće nikoga pitati koje praznike može proslavljati.

Odbacivši navode kojima se 9. januar – Dan Republike definiše kao “neustavan praznik”, Čubrilović kaže da je riječ o netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u BiH.

On ističe da je cilj neistinitih tvrdnji osporavanje prava Republici Srpskoj da proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija BiH ne sprovodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma.

Čubrilović podsjeća da je Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike Srpske i donijela novi Zakon o Danu Republike, koji je na snazi i niko ga nije osporio.

“Nakon odluke Ustavnog suda BiH tražili smo preispitivanje odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština je, u skladu sa Ustavom i zakonom, jednoglasno donijela odluku o sprovođenju referenduma sa pitanjem `Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?`”, podsjetio je Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je naglasio da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 25. oktobra 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i do danas taj akt niko nije osporio.

Čubrilović je naveo da u važećem Zakonu o Danu Republike jasno piše da se na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

“Svima koji u obzir uzmu ove činjenice jasno je da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH ruše njene temelje, a to je u ovom slučaju Ustavni sud BiH kao najviši pravosudni organ”, napominje Čubrilović.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

SRNA/RTRS

Preporuka

Čović tvrdi – Komšić i Džaferović uslovljava...
views 13
Koalicije predvođena bh. blokom u kantonalnim skupštinama sa dominantnom bošnjačkom većinom, i prije nego su stigle da podijele resore, "izgubile" su ...
Јednistvena poruka iz Srpske – izmjena Dejto...
views 20
Poruka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, da je Dejtonski sporazum potrebno revidirati jer nije donio rješenje za BiH, nije izazvala veći od...
Crnadak uz ministarsku platu prima i poslanički pa...
views 15
Aktuelni ministar spoljnih poslova BiH i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak novčane naknade prima po oba osnova. ...
Crnadak ima dupla primanja
views 21
Igor Crnadak, aktuelni ministra inostranih poslova u tehničkom mandatu i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ostvaruje prihode sa obe pozi...
Dejtonski sporazum najbolji recept za “bosan...
views 8
Stav SNSD-a jeste da o reviziji Dejtonskog sporazuma najviše govore oni koji tom sporazumu nikada nisu dali šansu, a to je prvenstveno bošnjačka stran...
Čović: Dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uslo...
views 29
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je jasno "da dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH" uslovljavaju srp...