Iz Udruženja “Čast otadžbine” poručili su da će Srbi konačno imati priliku da Brisel čuje stvarno stanje odnosa unutar tri konstitutivna naroda u BiH i da imaju povjerenje u stamenost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji će danas razgovarati sa evropskim zvaničnicima.

U Udruženju konstatuju da se svakodnevno “jaukanje Bošnjaka”, koje se četvrt vijeka unazad odvija po matrici da su Srbi krivi za sve, graniči sa gubitkom zdravog razuma, te da je, ukoliko i dalje bude svakodnevnih opstrukcija, neophodno biti spreman za raspisivanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz državne zajednice BiH.

Iz ovog udruženja ocjenjuju da je namjera SDA da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH za promjenu naziva Republika Srpska jedan od najradikalnijih zahtjeva u procesu razvlašćivanja Srpske.

“Neki srpski političari ovaj zahtjev SDA nazivaju provokacijom, međutim do sada, osim ukidanja Vojske Republike Srpske, nije bilo radikalnijeg zahtjeva u cijelom procesu razvlašćivanja Srpske. Moramo biti svjesni da brisanje naziva Republika Srpska znači da Srbi više nemaju svoju Republiku”, saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja je ocijenjeno da je taj potez lukav i perfidan i naglašeno da Bakira Izetbegovića i SDA ne zabrinjava to što nisu formirani zajednički organi BiH ni tri mjeseca nakon izbora, ali ih iritira što Republika Srpska živi i razvija se skoro 30 godina i što ima svoje srpsko ime i Dan Republike.

“U svoje prljave igre uvlače i nelegalni Ustavni sud BiH koji nema pravo da mijenja `Dejton`, ali ima pravo i obavezu da sankcioniše one koji ne sprovode odluke dejtonskog sporazuma. Gospodine Izetbegoviću pročitaj Ustav i vidjećeš da je Republika Srpska ustavna kategorija i da su tvoji napori da u BiH realizuješ `babovu` Islamsku deklaraciju, jalov posao”, poručuju iz Udruženja.

Iz Udruženja sugerišu Izetbegoviću da, ako može, “uprkos svojoj patološkoj mržnji prema svemu što je srpsko”, shvati da je BiH po Dejtonu zajednica dva entiteta i tri naroda i da je za sve odluke potreban njihov konsenzus.

Oni podsjećaju da je odmah poslije iznesenog zahtjeva SDA za apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, na inicijativu Dodika uslijedio sastanak na kojem su svi lideri u Srpskoj pokazali potpuno jedinstvo po pitanju odbrane Republike Srpske i donijeli zaključak da će Narodna skupština odlučiti o budućem statusu Republike Srpske ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju.

Iz Udruženja navode da je čak “i probošnjački visoki predstavnik Valentin Incko” izjavio da je Izetbegovićeva inicijativa neodgovorna i kontraproduktivna.

“To je, naravno, iznenađenje jer je OHR neustavno i nelegitimno mijenjao međunarodni ugovor. Iz ovog političkog kičeraja jedino raduje ponovno puno jedinstvo srpskog naroda i donošenje skupštinske odluke o statusu Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Oni poručuju da, bez obzira na to da li će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju SDA, Srbi iz toga moraju izvući pouku.

“Međunarodna zajednica nikada nije htjela da prihvati činjenicu da su Srbi uvijek bili faktor stabilnosti i da smo razumni ljudi, da znamo šta hoćemo, a šta nećemo. Zato je, ukoliko i dalje bude svakodnevih bošnjačkih opstrukcija, neophodno biti spreman za raspisivanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz BiH”, zaključeno je u saopštenju.

SRNA/RTRS