Zavisnost od mobilnog telefona – nomofobija, sve je intenzivnija, a istraživanja pokazuju da je sve prisutnija kod mlađih generacija

Studija rađena u Velikoj Britaniji otkrila je da dvije trećine mladih dobija napad anksioznosti i na samu pomisao da su izgubili svoj telefon. Stručnjaci kažu da ne postoji tip ličnosti podložan nomofobiji, nego da može da se desi svima. Svako može da postane žrtva.

“Danas se društveni život mladih bukvalno vrti oko pametnih uređaja”, tvrdi Stefani Bertelon, francuski psiholog i stručnjak za praćenje ove pojave.

“Evidentno je da ovaj problemčić postaje veliki problem ako neko počne neprekidno da šalje ili proverava poruke, “gugla” na internetu na svakih pola sata, igra igrice cijele noći… Ta osoba je sve manje prisutna u stvarnom svijetu, ne primjećuje ga, a ako neko pokuša da joj uzme telefon, postaje nervozna ili čak agresivna. To definitivno utiče na normalno funkcionisanje u društvu, školi, porodici. Ova pojava je postala akutni problem i zbog toga se u svijetu sve više otvaraju klinike za liječenje od nomofobije”, objasnio je on.

B92