Stefan Samardžija (24) iz Pala osumnjičen je da je u noći ubistva dovezao ubicu do kuće Damira Ostojića Šijana, a nakon likvidacija ga odvezao do šume u naselju Gornja Piskavica, gdje ih je čekao još jedan pomagač, ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

Osim toga, Samardžija se tereti i da je prije ubistva na području Sarajeva ukrao automobil „škoda oktavija“, navodi se u naredbi o istrazi protiv Paljanina, a u koju je Srpskainfo imala uvid.

Damir Ostojić je ubijen 5. septembra prošle godine. Istragom je utvrđeno da je sproni automobil ukraden 27. jula u Sarajevu, a  tri dana kasnije ukradene su i registarske tablice koje su potom stavljene na to vozilo.

– Daljom istragom došlo se do saznanja da je ovo vozilo, s lažnim tablicama, 31. jula evidentirano na dionici puta Sarajevo – Zenica. Utvrđeno je da se u skoro istom periodu ovim dijelom autoputa kretalo i vozilo „seat“, vlasništvo Stefanovog dede – navedeno je istrazi.

Foto: privatna arhiva/screenshot Facebook

Damir Ostojić

Upravo zbog ovog naređeno je i DNK vještačenje magnetnih kartica koje su koristili vozači ova dva automobila prilikom ulaska na autoput. Potom je utvrđeno da se na svim karticama nalaze DNK tragovi Samardžije.

Na osnovu toga republički tužilac tvrdi da je Samaradžija a drugim nepoznatim osobama ukrao „škodu“ i zatim je s pomagačima dovezao na području Banjaluke, gdje je bila sakrivena sve do 5. septembra.

– Do tog datuma praćeno je kretanje Ostojića, radi konačne realizacije njegovog ubistva. Prema prikupljenim dokazima, ovo vozilo je očigledno pripremljeno za organizovano ubistvo Šijana – pojašnjava izvor Srpskainfo blizak istrazi.

Šijan i njegovu supruga Sandra Jošić su kobne večeri boravili na više lokacija u Banjaluci, za koje vrijeme je bez sumnje neko pratio njihove kretanje. Ta osoba je na kraju ubici dojavila da su Šijan i Sandra krenuli kući.

– Poslije te dojave Samardžija se, zajedno s najmanje još jednom osobom, ukradenom „škodom“ dovezao u Kozarsku ulici, gdje je Stefan ostao da čeka u vozilu. Ubica je, maskiran fantomkom i naoružan puškom, napustio vozilo i pješke otišao do kuće broj 89 u Kozarskoj ulici, gdje se sakrio i čekao Ostojića da se pojavi – navodi se u istrazi.

Kada je Šijan naišao kraj ove kuće ubica je u njega ispalio više hitaca iz puške i nanio mu teške povrede, a jedan od hitaca mu je razorio mozak, usljed čega je preminuo, dok je njegova supruga zadobila teške povrede.

– Ubica zatim odlazi pješke prema „škodi“, gdje ga je čekao Samardžija. Zatim su se udaljili u pravcu naselja Gornja Piskavica, gdje su zapalili vozilo. U izgorenom vozilu, pored ručne kočnice, policija je pronašla pušku sa okvirom za municiju, a koja je takođe izgorjela. Nakon toga su sa drugim nepoznatim saradnikom, koji ih je čekao sa unaprijed pripremljenim vozilom za bijeg, odvezli u nepoznatom pravcu – rekao je izvor Srpskainfo.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

U Republičkom tužilaštvu tvrde da je Samardžija, nakon što je saznao da se protiv njega vodi istraga zbog ubistvo Ostojića, bio u bjekstvu.

– Kada je pronađen trag koji bi mogao biti povezan sa Samardžijom on je pozvan u policiju radi uzimanje brisa bukalne sluznice. Tada mu je rečeno u kojem predmetu se vodi istraga i za koje krivično djelo. On je tada postao svjestan da bi mogao biti otkriven, nakon čega je pobjegao, pa je za njim bila raspisana i potraga od strane MUP RS – tvrde u Tužilaštvu.

Kada su u pitanju razlozi za određivanje pritvora, u Tužilaštvu su tvrdili da treba da bude određen i zbog dobre pripremljenosti i organizovanosti saučesnika u ovom ubistvu, ali i zbog načina izvršenja krivičnog djela, te i zbog opasnosti od bjekstva.

Takođe, u tužilaštvu ističu da još nisu otkriveni ostali saučesnici u ubistvu, a potrebno je obaviti i niz drugih vještačenja.

– Pored toga, Samardžija se povezuje i sa ubistvom policajaca u Sarajevu. U roku od samo šest mjeseci u Republici Srpskoj počinjeno je nekoliko teških ubistava, na sličan način, čiji izvršioci još nisu otkriveni. To dodatno ukazuje da bi puštanjem na slobodu osumnjičenog dovelo do narušavanja javnog reda i mira – saznaje Srpskainfo.

Pritvor

Stefanu Samardžiji je određen jednomjesečni pritvor zbog ubistva Damira Ostojića. Pritvor je određen zbog težine krivičnog djela, ali i opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

– Istraga protiv osumnjičenog se nastavlja, a po njenom završetku tužilac će donijeti tužilačku odluku – rekla je portparol Republičkog tužilaštva Dragica Tojagić.