Potkozarje je jedan od tri najbolja regiona u Evropi za uzgoj jabučastog voća i samim tim nudi jako dobre uslove za proizvodnju rakija na kotlu.

Na tom području pod voćnacima se nalazi gotovo tri hiljade hektara zasada, a najviše je jabučastog voća. Ističe to inženjer poljoprivrede i višestruko nagrađivani proizvođač rakija iz Kozarske Dubice Miro Krnjajić.

I brojne medalje koje je do sada osvojio samostalno za rakije od jabuke, kruške ili šljive, ali i kao jedan od začetnika nagrađivanog projekta “Rakijske ceste Republike Srpske” potvrđuju, smatra on, da za ovu vrstu proizvodnje ima nade i da mogu biti podstrek i drugima da se odvaže da proizvode kvalitetne rakije, te od toga ostvaruju i prihode.

– Mnogi voćari su ove i prošle godine, zbog male otkupne cijene i problema sa otkupom voća, ukomili svoje voće, odnosno preradili ga u kom i pekli rakiju, da bi dobili bilo kakvu cijenu i spasili rod. Nadam se da će u toj proizvodnji naći svoju računicu i za ubuduće i krenuti na proizvodnju rakije i na taj način postizati bolju cijenu svojih plodova, kroz ovaj vid proizvodnje – ističe Krnjajić.

Još jednu potvrdu kvaliteta za rakije koje proizvodi u ovom voćarskom kraju dobio je na Međunarodnom ocjenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića „ISCRO 2018“ održanom u Zagrebu u decembru prošle godine.

foto GIUPPH

To takmičenje radi se po EU kriterijumima bodovanja i ocjenjivanja jakih pića. Jabukovača koju je nazvao „Kozarski kalvados“ nagrađena je zlatnom medaljom na ovom takmičenju za prošlu godinu, dok je za viljamovku osvojio srebrnu medalju. Prethodne godine na istom takmičenju osvojio je zlatne medalje za dunjevaču i šljivovicu.

– „Kozarski kalvados“ je naziv pod kojim je otišao moj proizvod od jabuke, a zapravo naglašava tehnologiju proizvodnje. Za tu proizvodnju sam upotrebio domaće autohtone sorte jabuke koje sam rendao i faktički od soka sam pravio rakiju jabukovaču. Kalvados je francuski naziv, koji takođe prave od njihovih sorti jabuka i prave ih od cijeđene jabuke i to je posebna tehnologija koju sam sada primjenio kod svog proizvoda – objašnjava Krnjajić, koji se proizvodnjom rakija bavi od 2001. godine. To je, ističe, porodična proizvodnja.

“Dokazano da je tradicionalna proizvodnja ispravna”

Brojne medalje osvojio je i na smotrama i takmičenjima u Londonu, Jerusalimu, Ljubljani i Novom Sadu, ali za ovu vrstu proizvodnje posebno je bitno, kaže, „Brisel Monde Selection“ ocjenjivanje na kojem je 2015. godine osvojio srebrnu medalju.

– To je bitno, zapravo, jer se na ovom takmičenju proizvodi prvo testiraju u laboratorijama na alkoholne parametre kao što je metil alkohol, pa tek nakon tih analiza ide se na degustraciju i ocjenjivanje profesionalnih degustatora. To je vrlo važan dokaz da naši ljudi koji proizvode rakiju na kotlu, odnosno na tradicionalan način kao ja, zadovoljavaju sve zakonske parametre EU i da je način na koji se tradicionalno rješavamo metil alkohola ispravan – ističe on.

Krnjajić ističe i da je rakija koja se proizvodi na tradicionalni način dugo potcjenjena, a kao rezultat ima i neadekvatnu cijenu, ako se uzme u obzir uložen trud u njenu proizvodnju.

Podsjeća i da je proizvodnja postepeno gubila na obimu i količini i zadržala se u manjem obimu po proizvođaču, odnosno, proizvodi se samo za vlastite potrebe. On smatra, ipak, da ova proizvodnja ima perspektivu, te da je treba podići na viši nivo.

Nagrađivane “Rakijske ceste RS”

Krnjajić je i jedan od začetnika ideje svojevrsnog udruživanja proizvođača rakija u Srpskoj, odnosno projekta “Rakijske ceste RS” koji je dvije godine zaredom već osvojio šampionski pehar za visoki kvalitet rakija i likera, šljivovice i aromatičnih rakija, na prestižnom Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Riječ je o zajedničkom nastupu više od 25 proizvođača iz Kozarske Dubice, Gradiške, Prijedora, Dervente, Ribnika i Mrkonjić Grada, te Majevice, koji se godinama bave proizvodnjom rakije i koji su i pojedinačno osvojili brojne medalje na ovom sajmu. Takav nastup planiran je i ove godine, a proizvođači se nadaju da će i treći put osvojiti veliki šampionski pehar.

Srpskainfo