Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac tvrdi da ne planira preći u Demos, te da su spekulacije koje su se pojavile u javnosti kako pregovara o uslovima prelaska iz jedne u drugu partiju, čista izmišljotina.

– Ne planiram da pređem u Demos, niti u bilo koju drugu stranku. Ostajem u DNS. Pa valjda mora neko da ostane i u DNS, majka mu stara, ne mogu svi da odu – kazao je Banjac za Srpskainfo, te tako negirao sve češće priče pojedinih članova Demos i DNS o tajnim pregovorima da napusti svoju partiju i pređe na stranu bivših stranačkih kolega.

Ove spekulacije dodatno su podgrijane u proteklih deset dana nakon što je u javnost procurila informacija da bi predsjednik Demos Nedeljko Čubrilović trebalo da dobije funkciju u zajedničkim institucijama BiH i da će to najvjerovatnije biti mjesto ministra transporta i komunikacija BiH.

U tom slučaju bi mjesto predsjednika parlamenta Srpske bilo upražnjeno i upravo bi ta pozicija trebalo da pripadne Banjcu, ukoliko odluči da pređe u Demos. Više izvora iz ove dvije stranke tvrdi da je Čubrilović o tome već razgovarao sa Banjcem, što on za Srpskuinfo negira.

Foto: RAS Srbija

Naši izvori iz Demos-a tvrde da je Banjac važan za tu stranku jer bi prelaskom za sobom povukao još nekoliko poslanika u NSRS koji su mu bliski, čime bi se promijenio odnos trenutnih snaga između ove dvije stranke u parlamentu.

– Demos želi da potpuno obezglavi DNS i da ga potisne iz vlasti. Ukoliko budu uspjeli da na svoju stranu prevuku Banjca i još nekoliko poslanika, DNS će ostati na marginama i neće imati nikakvog uticaja u vladajućoj koaliciji, a izgubiće i mnoge ključne pozicije  – tvrde naši izvori.

Inače, DNS u parlamentu Srpske trenutno ima osam poslanika, dok Demos ima četiri. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih je na nedavnom zajedničkom sastanku predstavnika vladajuće koalicije na Mrakovici zaključeno da je DNS trenutno „zakinut“ u vlasti i da im se moraju dati neka oduzeta direktorska mjesta, ili zamjenska, ali još nije poznato koja.

S druge strane, bez nekih dobijenih ili obećanih funkcija vjerovatno će ostati Demos koji je nastao otcjepljenjem od DNS.

Srpskainfo