U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava dok je poplavljeno oko 200 kuća u naseljima Raškovac, Gomjenica, Tukovi, i Brezičani.

Prema riječima gradonačelnika Milenka Đakovića Sana se izlijeva na više mjesta.

– Procjenjuje se da u cijelom gradu još uvijek ima električne energije, i da su obezbijeđeni uslovi za snabdijevanjem vodom. U punom kapacitetu na terenu su vozila koja će dovoziti vreće za obezbjeđivanje objekta, jer nažalost voda prelijeva na mnogim mjestima obale rijeke Sane i razlijeva se, a posebno su ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac Tukovi, Brezičani i gotovo cijeli sanski pojas na području grada – izjavio je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da će nadležni štab pratiti situaciju i preduzimati neophodne mjere za borbu sa prilivom vode koja počinje podsjećati na 2014. godinu.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ, potvrdio je da je poplavljeno oko 200 objekata.

– Naloženo je preduzimanje mjera, a prevashodno su aktivnosti usmjerene na maksimalno angažovanje dodatnih kapaciteta i tehničkih sredstva na postavljanju privremenih odbrambenih nasipa sa vrećama pjeska, tako da će se u svim kritičnim mjestima naše službe aktivirati – izjavio je Vranješ.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da će sportska dvorana “Mladost” biti spremna za smještaj ljudi koji bi mogli biti evakuisani iz ugroženih područja.

– Još ima padavina, ali u visinskim zonama, kao što je Ribnik smanjen je intezitet i skoro su prestale padavine, što bi nam tokom dana i noći olakšalo situaciju i mi očekujemo u tom smislu da neće biti situacija kao što je bilo 2014. jer je daleko veći intezitet padavina bio u to vrijeme – istakao je Vranješ.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

teniski teren

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš poručio je građanima da ostanu smireni i da za pomoć zovu vatrogasce na broj 123.

– Moramo biti strpljivi, smireni, oprezni i preduzeti šta je potrebno. Nemojte slušati glasine o neki novim talasima koji stižu, već pratite informacije našeg kriznog štaba – poručio je Miljuš Prijedorčanima.

Srpskainfo