Otkrivanjem pločica sa licencom Svjetske kuglaške organizacije, postavljenih na kuglaškim stazama, u Prijedoru je danas otvorena nova kuglana, 14 godina nakon što je u procesu privatizacije srušena jedina kuglana u gradu na Sani.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je Prijedor dobio reprezentativan kuglaški objekat kakav i zaslužuje, s obzirom na višedecenijsku kuglašku tradiciju.

“Ovo je prvi sportski objekat u ovoj dvorani koju gradimo i naši kuglaši su dobili prostor za bavljenje ovim sportom nakon višegodišnjeg odlaska na treninge u Banjaluku i Gradišku”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je dodao da će na ovom mjestu mnogi sportisti, amateri i rekreativici dobiti svoj prostor za bavljenje kuglanjem i najavio nastavak izgradnje nove sportske dvorane u koju je do sada uloženo oko pet miliona KM, od čega oko 680.000 KM u kuglanu.

Predsjednik Kuglaškog kluba “Rudar” Prijedor Bojan Hrgar rekao je da su kuglaši dobili reprezentativan objekat koji je već prošlog vikenda okupio kuglaše iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

“Kuglaški klub `Rudar` Prijedor broji 30 članova, ali očekujemo da će ovaj broj biti mnogo veći s obzirom na to da su uslovi za rad kluba u novoj kuglani izuzetno poboljšani. Naša statutarna obaveza je da radimo sa mladim ljudima i djecom školskog uzrasta i to je nešto na čemu ćemo bazirati naš rad sada kad imamo gdje. Već smo počeli neke aktivnosti na tome”, naglasio je Hrgar.

Hrgarovi djedovi bili su kuglaši u Prijedoru. Djed sa očeve strane bacio je prvu kuglu u staroj kuglani u Gortanovoj ulici. NJegov otac kuglao je u kuglani koja se nalazila u hotelu “Prijedor” sve do njegove privatizacije. Tu su svoje prve kugle bacili i Bojan i njegov brat Dejan koji je poginuo kao mladi vojnik u redovima Vojske Republike Srpske i u čiju čast se u Prijedoru igra memorijalni turnir uzrasta do 23 godine.

“Nastojao sam da održimo taj memorijal. Posljednji je održan nedavno i odazvali su se svi koje smo pozvali. Za mene, to je spoj porodične tradicije i emocije”, rekao je Hrgar.

Kuglaški klub “Rudar” Prijedor osnovan je 1965. godine. Nakon rušenja jedine kuglane u Prijedoru 2005. godine, klub je bio u statusu mirovanja do 2014. kada je ponovo aktiviran.

prijedorgrad.org

Video: Kozarski