Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković održao je danas konsultativni sastanak sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice povodom predstojećih vjerskih praznika Vaskrsa i Ramazana, a u vezi sa mjerama koje su na snazi i koje se u strožoj formi najavljuju sa republičkog nivoa.
Đaković je vjernicima čestitao predstojeće praznike i pozvao ih da čuvaju sebe, svoje porodice i svoje sugrađane.

“Nemojte zaboraviti na propisane uslove o vremenskim ograničenjima kretanja”, poručio je Đaković nakon razgovora sa predstavnicima vjerskih zajednica.

Protonamjesnik Srpske pravoslavne crkve Dragan Hrvaćanin rekao je da očekuje instrukcije sa vrha crkvene hijerarhije, ali da već sada može reći da će službe biti obavljene.

“Nećemo nešto moći ni specijalno da pozivamo, ali isto tako nikome ni da branimo. Mogu da uputim poruku našim vjernicima da ćemo služiti liturgije u nedjelju na Vaskrs, na Vaskršnji ponedjeljak i na Vaskršnji utorak, pa evo, da to možda bude prilika, ukoliko oni budu željeli doći, da se podijelimo na ta tri dana i biće pričešće sva tri dana”, rekao je Hrvaćanin novinarima.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir Mahić rekao je da je Islamska zajednica od početka pandemije preduzela mjere u skladu sa instrukcijama zdravstvenih ustanova i u potpunosti ispoštovala sve mjere, te zahvalio svim vjernicima koji su postupili u skladu sa preporukama.

“Nalazimo se na pragu mjeseca Ramazana koji je pun okupljanja. Islamska zajednica se čvrsto i jasno drži kuranskog načela koje glasi: `onaj ko bude uzrokom da jedan ljudski život bude sačuvan, kao da je sve ljude na ovome svijetu sačuvao`. I stoga apelujemo i dalje na naše vjernike da poštuju sve regulative”, poručio je Mahić.

Agencije

Foto: prijedorgrad