U doba pandemije korona virusa i vanrednog stanja u Srpskoj,opozicije nema ni na vidiku. Odlučili su da djeluju na društvenim mrežama. Tamo se Branislav Borenović, lider PDP-a  i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH pita hoće li Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH poslije puta u Beograd – u karantin.

“Da li će i Dodik u kućnu izolaciju i/ili karantin i da li će biti testiran!? Da li pravila vrijede za sve – za nas koji poštujemo zdravstvene preporuke, koji smo bili u izolaciji i testirani i za one koji to donose, a sami (ne)poštuju?”, napisao je Borenović na Tviteru.

Po svemu sudeći Borenović, uprkos svom dugogodišnjem političkom iskustvu, djelovanju i učestvovanju u odlučivanju u Srpskoj, nije pročitao Zaključak Vlade Republike Srpske od 23. marta o organizovanju i sprovođenju obaveznog karantina zbog pojave virusa korona. Zaključkom se u tački dva naređuje obavezan karantin za sva fizička lica koja dolaze u BiH u trajnju od 14 dana, a koja prelazeći granicu BiH dolaze na teritoriju Republike Srpske.

Sljedećom tačkom je definisano da su inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove zaduženi za izdavanje rješenja za smještaj u karantin svim fizičkim licima. Takođe, tačkom 19 istog zaključka definisano je da su od karantina izuzeti predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade, srpski član Predsjedništva BiH, ministiri u Vladi RS (koji su u funkciji članova Štaba za vanredne situacije) pri obavljanju poslova u okviru vanredne situacije ne podliježu obavezi izricanja mjere karantina u slučaju međunarodnog putovanja.

U specijalnom izdanju ATV-ove emisije Direktno, Radovan Višković, predsjednik Vlade, rekao je da Vlada čini sve kako bi stanovništvo i privreda što lakše prebrodili krizu izazvanu pandemijom korona virusa. Kritičare, kaže, sada stavlja u drugi plan.

“Pravimo analitiku i ono što je doboro i što moram reći zbog naših gledalaca, tačno da imate razne kritičare koji u toplim domovima, u finim foteljama sjede i smišljaju, ja to razumijem, ne očekujem da sad svi kažu bravo, super. Ali, slušam šta govore ljudi od struke”, kaže Višković.

U cijeloj situaciji, SDS-ovom Draganu Mekticu, najveći problem je – frizura. Psovkama vlastima poručuje da su glupi i da otvaraju frizerske salone jedan po jedan, jer ćemo, kako kaže, uskoro hodati čupavi kao pećinski ljudi.
Površnost i komedijašnje opozicije u Srpskoj u ovoj situaciji došli su do punog izražaja, kaže Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kaže, od njih se više nije moglo ni očekivati.

“Onakvi kakvi su bezidejni, površni i pod praktički usmjeravanjem, bez svojih jasnih stavova, nego usmjeravanjem sa strane, to se još izražajnije vidi sada. Posebno bih naglasila njihov pokušaj nasrtaja i u djelovanju u predstavničkom domu i na najviše zvaničnike RS. Onakvi kakvi su bezidejni, bez jasnih stavovao u korist RS samo se to sad jasnije vidi”, kaže Snježana Novaković Bursać.

Slogana pandemije korona virusa – Ostani kod kuće, čini se, najbolje se pridržava  opozicija u Srpskoj. Na društvenim mrežama su najglasniji.

Izvor: ATV