Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Srpska tokom epidemije virusa korona pokazala sposobnost da reaguje i upravlja u kriznim situacijama, te potvrdila opravdanost svog postojanja, naglasivši da je ponosan na medicinski sektor koji se pokazao kao stabilan i odgovorio izazovima.

Dodik je istakao da je Republika Srpska savladala još jednu lekciju i dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta bez obzira na epitet koji joj stavljaju iz Sarajeva da je mala i nebitna.

– Nema male države. Imate državu sa karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumijevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor – rekao je Dodik za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, tamo gdje Srpska nije imala ovlašćenja, imala je probleme.

– Na donošenju mjera i odluka o virusu korona BiH je dokazala da je nesposobna da preživi. Јedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno da uradi u ovom periodu je Republika Srpska. Sve odluke koje su donošene na nivou BiH i Federacije BiH /FBiH/ su bile na štetu Srpske. Nikada nismo osporavali pomoć koja stiže u FBiH ili na nivo BiH. Ministar /spoljnih poslova u Savjetu ministara/ Bisera Turković umislila je sada da je važan faktor pa piše pisma stranim političarima i žali se na pomoć koju Srpska dobija – naveo je Dodik.

U vezi sa osudama u BiH, pogotovo iz Sarajeva, zbog pomoći koja stiže u Srpsku u ovim teškim vremenima, Dodik naglašava da BiH ostaje i dalje nedovršena zemlja, u kojoj ništa ne funkcioniše i koja ne može da opstane, te dodaje da radi dobrobiti naroda koji žive u njoj BiH mora da nađe novu političko-teritorijalnu organizaciju.

On je naglasio da su Srbija i Republike Srpska spremno dočekale epidemiju, te uspjele sopstvenim mjerama da spasu narod od katastrofe.

– Na svu sreću Srbija i Srpska imale su agilne vlasti koje su reagovale na izazove i postavile stvari tako da sada rezultati govore da ćemo proći sa najmanje žrtava i ukoliko se ovakvi trendovi nastave, možemo reći da smo adekvatno postupali – istakao je Dodik.

On je napomenuo da je EU pala na ispitu solidarnosti i sada svima pokazala da je rovita i dezorganizovana.

– Odluku da zabrane prodaju medicinske opreme i materijala zemljama Zapadnog Balkana ne mogu da shvatim. Kako će Evropa izgledati poslije ove pandemije, veliko je pitanje. Ostaće trajno nezadovoljstvo reagovanjem, nesolidarnošću, odbacivanjem zapadnog Balkana i svih nas od EU. Mismo vidjeli nijednu njihovu dobru namjeru, ni želju da nam pomognu – kaže Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska neće mijenjati stavove o članstvu u NATO-u, koji nas je, kako kaže, uništavao osiromašenim uranijumom, koji ostavlja strašne biološke posljedice po srpska pokoljenja.

– To nijedan Srbin ne smije da oprosti ili zaboravi. Dok je Srpska ovdje BiH neće u NATO. Pratimo stav Srbije. Sve što do sada imamo od EU i NATO je tiha okupacija. Za malu šaku dolara za razvojne projekte vas okupiraju i niste u mogućnosti da sami djelujete – kaže Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je istakao da očekuje da će još više zemalja povući njegovo priznanje nakon pandemije virusa korona i zbog svega što se desilo u svijetu.

– Priština se na kraju nerazumno i ponaša jer smatra da ima jake mentore. Ti mentori su izgubili sada politički i moralni kredibilitet na ovim prostorima. Politika Srba mora ići u pravcu jačanja suvereniteta. Podrazumijevati da narod ima pravo na svoj suverenitet na teritorijama koje su vjekovno srpske, a to je definitivno i Kosovo – istakao je Dodik.

Povodom predstojećeg Vaskrsa, Dodik je rekao da je ove godine jedan od dva najveća pravoslavna praznika dočekujemo u sasvim drugom raspoloženju.

– Niko ni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ni meni ne može prigovoriti što je tako. Mi smo pripadnici Srpske pravoslavne crkve i naš odnos prema Crkvi i vjeri je neupitan. Ali, zbog državne odgovornosti morali smo da donesemo mjere da bismo zaštitili građane. Ponosan sam na našeg patrijarha Irineja koji je razumno obrazložio cijelu situaciju u kojoj se svi nalazimo i hvala mu za to. Svima želim srećan Vaskrs i da se pridržavaju riječi: `Čuvaj sebe, da te čuva Bog! – poručio je Dodik.

On je dodao da se pridržava mjera i zaštita koje nalažu ljekari u vezi sa virusom korona.

– U dva navrata sam sam se testirao. Bio sam oba puta negativan, iako se smatram pozitivnim tipom – rekao je Dodik.

Izvor: SRNA