Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro smatra da treba preispitati zvanične brojke ubijenih Srba, Јevreja, Roma i antifašista u koncentracionom logoru Јasenovac i tvrdi da je Srbija bila pod okriljem fašizma u Drugom svjetskom ratu prije ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Kako prenosi portal “Dnevnik”, Škoro optužuje lidere Srba – Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Ivicu Dačića da “blate Hrvate” i da ih “prikazuju kao zločince” kada govore o Јasenovcu i NDH.

Škoro tvrdi da Srbi “uveličavaju broj žrtava, `napuhujući` ga do pola miliona, kao relikt službenih jugoslovenskih pseudostatistika o čak 700.000 ubijenih”.

Lideru treće po rejtingu hrvatske stranke i bivšem kandidatu za predsjednika Hrvatske smeta što Srbi po svijetu otvaraju izložbe o Јasenovcu.

On optužuje srpske predstavnike da “nazivaju kardinala Stepinca ustaškim vikarom”, a Hrvate “nacističkim satelitima”.

Škoro tvrdi da je u Srbiji “riješeno jevrejsko pitanje” prije NDH.

Lideru Domovinskog pokreta smeta i ponašanje hrvatskih vlasti, koje optužuje za “mlake reakcije” povodom srpskih stavova o Јasenovcu.

Prema zvaničnim podacima koje su jugoslovenske vlasti, na osnovu izvještaja poslijeratne hrvatske komisije, uputile u Nirnberg, u kompleksu koncetracionog logora Јasenovac ubijeno je između 500.000 i 700.000 ljudi.

Njemački generali iz perioda NDH takođe pominju brojke koje se kreću od pola miliona do 700.000 ubijenih osoba, među kojima je najviše Srba pravoslavaca.

Izvor: SRNA/RTRS