Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručio je da će Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da sačuva zdravlje stanovnika nakon što su federalne vlasti donijele lošu odluku da ukinu karantine na graničnim prelazima.

Šeranić smatra da ova odluka federalnih vlasti o nije dobra, prvenstveno sa aspekta kontrole lica koja dolaze iz inostranstva.

– Čuli smo i ambasadora Kine u BiH Đi Pinga koji kaže da je i za ovu azijsku zemlju trenutno najveći izazov kontrola uvezenih slučajeva – rekao je Šeranić novinarima.

On je dodao i da je Svjetska zdravstvena organizacija kroz svojih šest preporuka u vezi sa ublažavanjem mjera kao jednu istakla adekvatan način kontrole granice.

– Mislim da nije trebalo ići na ovakav način sa ovom vrstom odluke, ali kolege u Federaciji vjerovatno znaju zašto su to činili – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da se pokazalo da je mehanizam, koji je Srpska ustanovila još 23. marta, vrlo uspješan kada je riječ o kontroli granice sa apekta zdravstvenog nadzora.

Šeranić je naveo i da se može primijetiti da dolaze neusaglašene poruke iz različitih institucija po tom pitanju.

– Ali, kao što je Republika Srpska nadležna za sistem oganizacije zdravstva i za zdravlje svog stanovništva, tako ćemo postupati i u narednom periodu i učinićemo sve što je u našoj moći da kroz naše institucije osiguramo i sačuvamo zdravlje naših stanovnika – poručio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u Srpskoj je pod kontrolom, na šta ukazuju podaci da je od 562 uzorka dnevno 15 lica pozitivnih na virus korona.

– Ono što je dobro jeste da se kontinuirano držimo na procentu od pet odsto pozitivnih od ukupno testiranih, te da imamo dobre pokazatelje kada je riječ o zdravstvenom nadzoru u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i licima koja primarno dolaze u kontakt koja su zaražena virusom korona – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su upravo ti pokazatelji i kontiniutet stabilnosti kontrole same epidemije omogućili da se razmišlja o određenom ublažavanju mjera, kojem će se pristupiti postepepeno.

– Epidemiološki i kroz inspekcijski nadzor ćemo pratiti sve što se dešava sa epidemijom i na osnovu toga donositi zaključke i prijedloge, kao to smo to činili prethodna dva mjeseca – rekao je Šeranić.

Kada je riječ o obudukcijama koje se vrše u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da Zavod za sudsku medicinu redovno obavlja obukcije koje su potrebne u vezi sa sudskim istaražnim ili bilo kojim drugim procesima.

On je pojasnio da je suština u tome da obducent ima obavezu da koristi ličnu zaštitnu opremu u onom segmentu u kojem je pri obdukciji i koristi, bez obzira na to da li, kako i na koji način virus živi prilikom obdukcije.

– Naš Zavod za sudsku medicinu je još na početku epidemije obavio razgovore i ustanovio procedure zaštite, zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Srpske – rekao je Šeranić.

Srpskainfo