Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića time što priča da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da od nje napravi srpsku državu.

U izjavi Tanjugu on je istovremeno upitao šta bi na takve stavove crnogorskih vlasti rekao posljednji vladar Crne Gore, kralj Nikola Prvi Petrović.

– Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu, koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dviju srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvijema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete – upitao je Dačić.

On je istovremeno poručio Darmanoviću, koji ponovo prijeti snagama NATO, da je “malo NATO i da je zaboravio da pozove i OVK i mudžahedine, “tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda”.

Dačić je dodao da Darmanović u vrijeme dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovina i svjetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i u vrijeme dok nema nijednog Srbina u organima vlasti, on optužuje Srbiju, iako je, kako kaže, milion puta rečeno da Srbiju ne interesuje miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, što je “legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama”.

– Čime se to Vučić umiješao u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i SPC. Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da ona postane srpska drzava – rekao je Dačić.

Darmanović je u ponedjeljak u intervjuu za crnogorsku televiziju Nova M rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je “za žaljenje” to što radi Srbija koja se “miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

– Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, prije svega u srpsku državu – rekao je Darmanović.

Izvor: Tanjug/Srpskainfo