U Prijedoru će do kraja godine 70 stanara useliti u kuće i stanove koji se grade u okviru socijalnog stanovanja.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić je rekao da se kroz međunarodne programe trenutno grade dvje zgrade sa 52 stana u Prijedoru. Jedna zgrada  je dio regionalnog stambenog programa, a druga se gradi kroz CER projekat. Aćić je naveo da će obje zgrade biti opremljene osnovnim namještajem i kućanskim aparatima.

-To je jako bitno u situaciji grada Prijedora jer se zgrade nalaze jedna pored druge, tako da će porodice koje su u stanju socijalne potrebe i usele se u ove zgrade imati osnovni namještaj i kućanske aparate. Oba ova projekta predviđena su za zatvaranje kolektivnih centara kojih nema na području Prijedora, ali su one u svom drugom dijelu namjenjene za smanjivanje broja korisnika alternativnog smještaja. Mi ćemo useljavanjem ove 52 porodice broj korisnika alternativnog smještaja smanjiti i raditi na daljoj reviziji jer je još uvijek u toku prijava lica za korištenje alternativnog smještaja i nadam se da ćemo ih sve rješiti – rekao je Aćić.

On je dodao da je u okviru regionalnog stambenog programa kroz izgradnju 32 stana planiran i završetak određenih individualnih stambenih objekata.

-U trećem kvartalu ove godine očekuje nas useljenje korisnika u stambene zgrade i u individualne objekte. Procjenjujemo da će useljenje stanara početi u jednu zgradu u avgustu, a završiti u oktobru sa usljenjem stanara u drugu zgradu, a u međuvremenu i u individulane stambene objekte, tako da će do kraja godine preko Sekretarijata, a u saradanji sa gradom više od 70 stanara biti useljeno- rekao je on.

Aćić je objasnio da će zgrade putem koncepta socijalnog stanovanja biti prenesene u vlasništvo grada Prijedora koji će potom preuzeti brigu o objektu, a i potrebama stanara.

-Definisan je minimalni iznos stanarine koju će porodice stanova plaćati, oni u stanovima ostaju tokom svog života, nasljeđivanje nije moguće u konceptu socijalnog stanovanja, ali Grad Prijedor može odlučiti da nasljednike porodica koji su u tim stanovima ostavi i dalje da koriste te stanove nakon smrti korisnika koji je nosilac stanarskog prava-rekao je Aćić.

On je naveo da je iz novca Republičkog sekretarijata za 2019. izdvojeno 50.000 KM za rješavanje komunalne infrastrukture u naselju Janjića pumpa, i da je 2020. taj iznos uvećan na 80.000 KM.

-Kroz dva projekta u iznosu od 130.000 KM očekujemo potpuno rješavanje pitanja vodovoda i kanalizacije u naselju Janjića pumpa uz određeno sufinansiranje grada Prijedora-izjavio je on.

Aćić je poručio da se ovih dana bave mogućnošću da se za 16 porodica u naselju Tukovi, koje koriste stanove koji su izgrađeni novcem Vlade RS, omogući trajan otkup stanova.

-Objekti su montažnog karaktera i ta tačka će biti sutra na sjednici Vlade RS i nadamo se da će nakon našeg obrazloženja Vlada RS dozvoliti za 16 porodica da otkupe te stanove-istakao je on.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije u grad Prijedor do sada uložio oko 7,6 miliona KM.

– U taj domen spada zgrada na Pećanima sa 50 stanova koji su već dodijeljeni, dvije zgrade u Raškovcu sa 32 i 20 stanova koji su u završnoj fazi izgradnje. Izgrađena su i rekonstruisana 53 individualna stambena objekta i 20 je još u izgradnji-izjavio je Đaković.

On je podsjetio da je grad Prijedor obezbijedio zemljište i infrastrukturu za izgradnju objekata socijalnog stanovanja.

Izvor: Srpskainfo