Drvoprerađivački sektor bitna je grana privrede u Srpskoj, a tome svjedoči i zabilježen suficit veći od 500 miliona maraka, posljednjih nekoliko godina, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić prilikom posjete Prijedoru.

Pašalić je razgovarao i sa poljoprivrednicima i najavio nastavak pomoć Vlade Srpske.

Prijedorsko drvoprerađivačko preduzeće “Mastervud” izvozno je orjentisano i zapošljava 85 radnika. Konkurentni su na evropskom tržištu zahvaljujući dobroj saradnji sa Šumskim gazdinstvom Prijedor.

– Tu nam je dosta olakšano snabdijevanje sa sirovinom, a samim tim i mogućnost za naš dalji razvoj – rekao je direktor preduzeća “Mastervud” Kozarac Dragoslav Šiljak.

– Sva sirovina za drvoprerađivanje koji se nalaze na teritoriji koje pokriva ŠG Prijedor treba da se utroši ovdje za potrebe naših drvoprerađivača. Sve ono što je višak, nema nikakvih problema i ja sam za to da se nađe tržište mimo ovih šest opština koje pokriva ŠG Prijedor – izjavio je direktor ŠG Prijedor Saša Bursać.

Drvoprerađivačka industrija je razvijena i ima potencijal u Srpskoj. Na tržištu je potreba za što više firmi koje se bave finalizacijom drveta, istakao je resorni ministar.

– Cilj nam je da imamo ovakvih firmi jer je dodatna vrijednost mnogo viša kada se ovako organizuje proizvodnja. U budućem periodu trudićemo se da ustvari te male firme koje se bave isključivo prorezom nekako preorjentišemo – istakao je Pašalić.

Tokom posjete poljoprivrednicima na području Prijedora Pašalić je istakao da će resorno Ministarstvo i dalje finansijski podržavati poljoprivrednike koji realizuju kapitalne investicije.

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je danas 2,5 miliona za premiju za mlijeko i za kontrolu stočne hrane. Premija je isplaćena posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Izvor: RTRS