Nakon incidenata u šest gradova u Crnoj Gori izborni pobjednici ponovo apeluju na građane – slavite pobjedu kod kuće, a ne na ulici. Za te incidente optužuju DPS Mila Đukanovića, a DPS optužuje njih. Policija kategorična – neće dozvoliti sukobe.

Budva, Herceg Novi, Bar, Nikšić, Pljevlja, Podgorica – u ovim gradovima policija je morala da interveniše zbog incidenata koji se dovode u vezu sa izbornim rezultatom. Od napada na policijske službenike, ekipu državne televizije, upada u stranačke prostorije.

One koji slave pobjedu na ulici, lideri pobjedničkih koalicija, pozivaju da to čine dostojanstveno u svojim domaćinstvima. Naglašavaju da se ne smije dozvoliti bilo kakav izgovor odlazećem režimu da opovrgne izborni rezultat i volju naroda.

– Јa vas molim, da ovu našu pobjedu koja je čista kao suza ne dovodite u pitanje time što dajete šansu da oni koji čitavog života upravljaju nama još jednom izazovu nepotrebno incidente, da ti incidente budu povod za bilo šta što niko ne želi – izjavio je lider Koalicije “Za Budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić.

– Imamo informacije da pripremaju incidente, da imaju naše majice, naša obilježja da su čak pripremili mantije da bi glumili sveštenike, kako bi pokušali da promijene većinsko raspoloženje – rekao je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Promjena koja se u Crnoj Gori dogodila ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti, saopšteno je iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori. Navode da nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju.

– Zato smatramo da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promjena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promjene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, iscijeliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju – poručuju iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Zbog informacija o mogućim insceniranim sukobima i u Budvi je otkazano slavlje pobjedničke Koalicije za budućnost Budve. Ali zato DPS poziva svoje pristalice na veliki skup u Podgorici koji je najavljen za 6. septembar.

Ova najava za lidera Demokrata Aleksu Bečića providan je pokušaj podizanja tenzija i izazivanja nereda kako bi, dodaje, odlazeća vlast pokušala produbiti podjele i mržnju. Da tenzije nisu potrebne nikome, već mir, poručuje i Dritan Abazović, jedan od izbornih pobjednika.

– Crna Gora neće postati ni Srpska Sparta ni Velika Albanija. Da naglasim da je uslov ove platforme ekspertska Vlada, da nas predstavljaju stručnjaci, dostojanstveni ljudi i da će režim učiniti sve da do toga ne dođe – poručio je lider Koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović.

Brzo formiranje ekspertske Vlade, realizaciju principa koje su lideri pobjedničkih koalicija dogovorili i hvatanje u koštac sa nagomilanim problemima očekuje politički analitičar i novinar lista Dan Marko Vešović. Tvrdi da novu većinu neće u tome omesti spekulacije o podjelama u njihovim redovima.

– To zajedno sa pokušajima izazivanja nereda širom Crne Gore, ovo o čemu govorite o svađama unutar opozicionog bloka koji će konstituisatinovu vlast, zajedno sa incidentima, sve djeluje kao pokušaj opstrukcije nove vlade ali ne vjerujem da to može izazvati neke posljedice – rekao je Vešović.

Osim ekonomskih izazova, poput 800 miliona evra minusa u budžetskoj kasi, pred novom Vladom biće i politički izazovi. Kako navode lideri pobjedničkih koalicija, Crna Gora će sarađivati sa svim zemljama.

U saopštenju iz Ambasade Srbije u Podgorici navodi se da se ova zemlja ni na koji način nije miješala u izborni proces, poštujući Crnu Goru i suvereno pravo njenih građana da slobodno i demokratski odlučuju.

Izvor:RTRS