profoto M Mitrovic Zeljko

U ovom mjesecu održavaju se 48. Književni susreti na Kozari, stim da će tri događaja biti održana na predviđenim mjestima, dok će ostali biti emitovani u elektronskoj formi.

lan Organizacionog odbora „Književnih susreta na Kozari“ Zoran Stanić kaže da će ovogodišnja manifestacija biti održana po uzoru na prethodne te da će obuhvatiti sve planirane događaje.

-Namjeravamo da 10. septembra posjetimo Kozaru sa memorijalnom obavezom prema Kozari i borcima Kozare kada ćemo položiti vijenac na spomenik i bistu Skendera Kulenovića. Luareat je Dragoslav Mihailović. On bi i da nema korone teško došao na uručenje nagrade zbog svojih godina i zdravstvenog stanja. Tako da smo sa Akademijom nauka iz Srbije dogovorili 18. septembra uručenje nagrade u svečanom salonu Akademije nauka-rekao je Stanić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da će u Beogradu biti snimljeni književnici koji su trebali inače doći u Prijedor na književene susrete, te da će ostali učesnici iz udaljenih mjesta biti snimljeni pomoću skajpa.

-Napravićemo na televiziji i na sajtovima sve manifestacije koje su trebale biti kao što je Veče laureata i Svečana akademija, a jednu emisiju ćemo posvetiti Kozari i Paležu. Odbor je odlučio da ne preskačemo susrete, jer četiri knjige su objavljene, nagrada je dodeljena, pisci određeni i spremni da dođu tako da smo dogovorili sa Udruženjem književnika Srbije da ovi pjesnici u blizini Beogarda dođu u prostorije Udruženja književnika gdje ćemo snimiti njihovu poeziju i izjave i emitovati u poslednjoj sedmici septembra-kaže on.

Stanić je istakao da je ovakva organizacija Književnih susreta nužna zbog epidemije virusa korona.

-To je silom prilika izazvano, ali nešto najbezbednije što smo mogli da uradimo kako bismo sačuvali kontinuitet Književnih susreta-poručio je on.

Stanić je podsjetio da je juče održan tradicionalni memorijalni dio susreta, odnosno položeni su vijenaca na Plaežu na Kozari. Na ovom mjestu o životu i djelu Kulenovića govorio je Ranko Popović dok je Zdravko Miovčić, koji je jedan od dobitnika nagrade „Skender Kulenović“, govorio svoju poeziju.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je inače i predsjednik Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari, naveo je da su pripreme za održavanje ove značajne kulturne manifestacije počele još u oktobru prošle godine. Tada je izabran žiri za dodjelu nagrada i usvojen je plan izdavačke djelatnosti.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Žiri u sastavu profesor doktor Milo Lompar i pjesnici Miroslav Maksimović i Đorđo Sladoje, dodjelili su akademiku Dragoslavu Mihailoviću nagradu „Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare za životno djelo“.  Izdavačka djelatnost je ispunila svoj plan za ovu godinu i u prilici smo da predstavimo četiri nove knjige iz biblioteke Književni susreti na Kozari, a to su izabrana djela dobitnika književnih nagrada Vaska Pope i Dušana Kovačevića. Pripremili smo jednu antologiju svih učesnika susreta od 2015. do 2019. godine koja ima dokumentarni karakter jer sadrži sve podatke o književnim susretima iz tog perioda. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo pripremili prvu monografiju o Sretenu Stojanoviću koju obvajvljujemo u godini kada obilježavamo 60 godina od smrti našeg velikog vajara-priča Đaković.

On je dodao da je Organizacioni odbor u martu imao koncept za program i predlog učesnika.

– Onda nas je neočekivano zadesila pandemija virusa korona i već tada smo odredili tri varijante održavanja susreta sa namjerom da se održe u bilo kom obliku. Spremili smo se za susrete u punom formatu kao i ranijih godina sa smanjenim brojem učesnika i programa. Početak septembra u epidemiološkom smislu ne garantuje nam da susrete možemo održati sa velikim brojem učesnika i posjetilaca, zato smo odlučili da susrete realizujemo u elektronskoj formi, skajpom, tv snimcima i prezentovanjem na veb stranicama grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari, te emitovanjem u televizijskim programima-naveo je Đaković.

Izvor: Srpskainfo