Turbulencija na političkoj sceni Republike Srpske, koju je izazvao DNS izlaskom iz vladajuće koalicije, primjetno prolazi bez reakcije bivšeg lidera i osnivača te stranke Marka Pavića.

Krajem decembra 2019. Pavić je podnio ostavku na mjesto predsjednika DNS, navodeći u obrazloženju da to čini „iz zdravstvenih razloga“.

Zvuči nevjerovatno, ali njegov nasljednik na čelu DNS Nenad Nešić prije nekoliko dana podnio je ostavku na mjesto v.d. direktora „Puteva Republike Srpske“, obrazlažući takav potez istim riječima – iz zdravstvenih razloga.

Nakon toga, uslijedio je politički zemljotres: Predsjedništvo DNS odlučilo je da se povlači iz vladajuće koalicije u Srpskoj i na nivou BiH, a njihovi opštinski i gradski odbori imaju rok do 21. oktobra da se izjasne sa kim žele u koaliciju za lokalne izbore, za koje kampanja uveliko traje.

Sve to je Pavić prećutao, a isto je reagovao i kada smo ga iz Srpskainfo pozvali i pitali za komentar na najnovije poteze rukovodstva DNS.

– Ne dajem izjave. Ništa. Prijatno – bilo je sve što nam je rekao.

Podsjećamo, Pavić je bio jedan od osnivača DNS 2000. godine, a od 2003. do kraja 2019. bio je predsjednik stranke.

Povukao se nakon podjela u partiji, nakon što je lider SNSD Milorad Dodik pojedince iz DNS nazvao „mangupima“ jer su navodno na izborima radili protiv zajedničkih kandidata koalicije.

Pavić je iz DNS isključio Nedeljka Čubrilovića, koji je sa još nekoliko saradnika osnovao DEMOS.

Izvor: Srpskainfo