Odlukom Nadzornog odbora “Željeznica Republike Srpske” Slavko Gligorić smijenjen je sa mjesta vršioca dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća. Za novog v.d.generanog direktora izmenovan je Željko Radić dosadašnji v.d. direktora Poslova operacija.

Ovom smjenom DNS, čiji je Gligorić kadar, ostao je bez još jedne fotelje i to samo dan nakon što je kompletno rukovodstvo Gradskog odbora te stranke u Banjaluci podnijelo ostavku, čime je DNS ostao i bez odbornika u budućem sazivu gradskog parlamenta.

Ostavka za ostavkom – u najkraćem tako bi se mogla opisati situacija u Demokratskom narodnom savezu ove jeseni. Osipanje najistaknutijeg članstva stranke nastavljeno je, jer je ostavku, nakon Borivoja Obradovića, podnijelo još devet članova Predsjedništva Gradskog odbora stranke u Banjaluci.

– U toku samo nekoliko nedjelja DNS se odrekao svojih politika i koalicionih partnera, te ostao bez poslanika i velikog broja odbornika i postao politička organizacija koja treba da služi partikularnim interesima. To je negacija unutrastranačke demokratije koja je temelj DNS-a i jedina garancija da ćemo u našoj Republici živjeti onako kako sami biramo – naglašavaju u saopštenju bivši članovi gradskog odbora DNS-a u Banjaluci.

A, sve je počelo izjavom Nenada Nešića, nekoliko dana prije izbora.

– Јa pozivam sve glasače DNS-a da glasaju za sve opozicione kandidate širom Republike Srpske, izuzev gradova i opština u kojem DNS ima svoje kandidate za gradonačelnike i načelnike – poručio je tada Nešić.

 

Upravo ova izjava Nenada Nešića, dan poslije, kako sam kaže, glavni je razlog ostavke Borivoja Obradovića. Tvrdi, DNS nema konstantnu politiku, predsjednik stranke okružio se eksternim saradnicima, a ne ljudima od povjerenja u stranci, zbog čega ju je doveo u poziciju da je na političkoj sceni, nakon prelaska u opoziciju, bez prijatelja.

– Najveći razlog mog napuštanja je upravo gostovanje na jednoj tv emisiji gdje se poziva da se glasa za opozicione kandidate u Banjaluci za gradonačelnika, a ne poziva se da se glasa za Gradski odbor DNS-a. Mislim da je stranka počela da pada onog trenutka kada smo na nivou BiH izglasali jedno ime za ministra, jednoglasno, da bi naš parlamentarac, sada predsjednik otišao sa drugim imenom i da su tu slomljeni organi stranke, to se sada nastavilo – tvrdi Borivoj Obradović, bivši predsjednik Gradskog odbora DNS Banjaluka.

S obzirom na to da je među devet članova Gradskog odbora Banjaluka koji su napustili stranku i Boris Pećanac, izvijesno je da u Banjaluci DNS više nije parlamentarna stranka. Borivoj Obradović kaže, u Skupštini Banjaluke ostaje dio većine, sa kolegama će sagledati dalje djelovanje, ali sumnja da će se pridružiti novoj političkoj opciji čije formiranje je najavio Darko Banjac. Predsjednik DNS-a u pisanom odgovoru kaže – iz DNS-a odlaze ljudi koje vode računa samo o ličnim interesima.

– Žalosno je gledati te ljude koji danas izražavaju navodnu zabrinutost za budućnost DNS-a, a nisu bili zabrinuti kada su njihovi stranački drugovi smjenjivani da bi na njihovo mjesto bili imenovani oni. Između toga da odlaze oni koji su i bili tu zbog funkcija, a koje niko u realnom životu i ne poznaje i toga da nam prilazi narod- uvijek biram narod. Rezultat koji smo postigli govori da smo izabrali pravi put, a podrška koju dobijam pokazuje da su odluke ispravne – nagašava Nenad Nešić.

Iako to Nešić ne naziva tako, osipanje DNS-a nastavljeno je i u drugim gradskim i opštinskim odborima. Tako je i odbor u Donjem Žabaru donio odluku o istupanju iz stranke. Nekada takođe član te stranke i predsjednik Gradskog odbora u Banjaluci Milan Radović, a danas samostalni poslanik u Narodnoj skupštini, prema pisanju portala “Srpska info”, pridružuje se redovima SDS-a.