Politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da Zapad svakom aferom koju pakuje Republici Srpskoj skriva svoja nedjela i namjere i da je očigledno da Srpska danas ima posla sa geopolitičkim kriminalcima koji gledaju da potpuno pogaze njena prava.

– Otimači ovlaštenja Republike Srpske i rušioci ustavnog poretka BiH moraju da stvaraju razne afere u Republici Srpskoj, da plasiraju laži i nabeđuju njene funcionere da bi dobili izgovor za ono što čine, odnosno da bi prikrili svoja nedjela koja za cilj imaju centralizaciju BiH – rekao je Anđelković povodom obustavljanja istraga u tužilaštvima o dvije afere “Kiseonik” i “Ikona”.

On je naglasio da zapadni zaštitnici Sarajeva pokušavaju da protivno ustavnom poretku BiH i protivno Dejtonskom sporazumu nametnu centralizaciju, da Republici Srpskoj otmu niz ingerencija koje joj pripadaju, dodajući da svaki otimač uvijek svoja djela pokušava da sakrije nečim drugim.

– Uvijek nabjeđuje žrtvu, uvijek pokušava da se predstavi kao borac za pravdu. To je uobičajena metodologija od politike, geopolitike pa do kriminalnog miljea, a očito da Republika Srpska danas ima posla sa geopolitičkim kriminalcima koji gledaju da potpuno pogaze njena prava – ukazao je Anđelković za Srnu.

On je naveo da svaka od afera koju je plasirao Zapad u proteklih nekoliko godina, uključujući i lažni sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima zajednički cilj i specifični smisao, a to je sakrivanje nedjela Zapada.

– Tako je afera “ikona”, na primjer, imala za cilj da pogodi Rusiju i da se oblati ne samo Republika Srpska, već i Rusija. Naprosto, zapadni faktori gledaju da njihova djela, odnosno nedjela budu višeslojna, da pogode uz Republiku Srpsku i one koji su bliski saradnici i prijatelji Republike Srpske. Gađaš Banjaluku, gađaš i Moskvu, gađaš Banjaluku, gađaš i /premijera Mađarske Viktora/ Orbana. Svaka od tih stvari ima višeslojni domet – zaključio je Anđelković.

Tužilaštvo BiH obustavilo je nedavno istragu o aferi “Ikona” u vezi sa ikonom koju je 2020. godine srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu prilikom njegove posjete BiH. Ukrajinske vlasti su tada bile saopštile da je ikona iz Luganska i da je odatle ukradena, što nije bilo tačno.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Republičko javno tužilaštvo obustavilo je takođe istragu o aferi “Kiseonik” koja je nastala usljed optužbi gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da kiseonik koji se davao pacijentima na UKC-u u Banjaluci tokom kovid epidemije 2021. godine nije bio zadovoljavajućeg kvaliteta i da ga koriste “auto-limari i auto-lakireri”.

Stanivuković je 2021. godine podnio krivičnu prijavu protiv zvaničnika Srpske u kojoj je tvrdio da UKC za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer TGT “Tehno gas” nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika.

Aferu “Kiseonik” su zvaničnici Srpske okarakterisali tada kao državni udar zbog neosnovanog izazivanja panike i nepovjerenja u institucije Srpske.

Autor: SRNA/RTRS