Preglasavanjem srpskih članova, za predsjednika sa četvorogodišnjim mandatom, Visoki sudski i tužilački savjet izabrao je Halila Lagumdžiju, umjesto Milana Tegeltije, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku. Lagumdžija, sudija Suda BiH, dobio je osam glasova, naspram sedam koliko je osvojio sudija okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca, koji je prethodno izabran na upražnjeno Tegeltijino mjesto u Savjetu. Za potpredsjednike Savjeta izabrane su Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda i Sanela Gorušanović Butigan, koja se izjašnjava kao Hrvatica.

Muljanje, trgovina, kadroviranje iza zatvorenih vrata i pod okriljem noći slika je “pokvarenog” pravosuđa BiH, koja nije nestala odlaskom Milana Tegeltije. Naprotiv, dobila je na intenzitetu!

Mešetarenje je trajalo danima. A onda posljednjeg, uoči izbora, umiješali su se i međunarodni “krojači” bh. sudbine. Nakon njihovih jučerašnjih cjelodnevnih susreta sa članovima Savjeta, a onda sa potencijalnim kandidatima, sarajevsko jutro iznjedrilo je tri “potencijala”. Nominovani su Srđan Forca i Biljana Simeunović – Srbi, i Bošnjak Halil Lagumdžija, koji se lično nominovao. A najčešće spominjani sarajevski “potencijal” Hrvatica Sanela Gorušanović Butigan naprasno je od kandidature odustala.

Nakon dva kruga preglasavanja izabran je novi predsjednik VSTS – Halil Lagumdžija, ratni goraždanski vojni sudija!

– Dajem obećanje da ću sa svoje strane dati maksimum. Dakle, uložiću i ljudske i stručne kapaciteta da ovo Vijeće u nastavku radi kako je to propisano Zakonom i podzakonskim aktima – rekao je Lagumdžija.

A nije radio ni danas! Niti Savjet, svih prethodnih sedmica! Јoš od decembarske sjednice kada je, noćnim umišljajima sklona, Sanela Gorušanović Butigan izabrana za, kako je Savjet tada osmislio “ovlaštenog predsjedavajućeg”.

Zakon ne poznaje takvu funkciju, ponavlja bivši predsjednik Milan Tegeltija. Time ni “ovlaštena Hrvatica” Sanela, zakonski ne može da sazove sjednicu. A ona je to učinila.

– Nezakonito sazvana sjednica je nezakonita. I kao takva ne može da proizvede ni jedan zakonit rezultat, uključujući i odluku o novom predsjedniku Savjeta – rekao je Milan Tegeltija.

Materijala ima dovoljno za tužbeni postupak pred Sudom BiH, Ustavnim, i eventualno Sudom za ljudska prava u Strazburu. Јer osim kršenja Zakona o VSTS, Srbim,a kao konstitutivnom narodu, oteto je jedino preostalo rukovodno mjesto u pravosuđu BiH, što je u Srpskoj izazvalo oštru osudu.

– To je dovoljna poruka da se alarmira javnost i da se, prije svega, vodi računa o tome da se mogu očekivati raznorazni udari i sa te strane – istakao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu NS RS dragan Čavić.

I dok se tužbeni zahtjevi iščekuju, pravosuđem BiH će da upravljaju: VSTS-om Bošnjak – Lagumdžija; Sekretarijatom Savjeta Bošnjak – Admir Suljagić; Kancelarijom disciplinskog tužioca Bošnjakinja – Alena Kurspahić uz pomoć sunarodnika i zamjenika Mirze Omerovića, Tužilaštvom BiH – Hrvatica Gordana Tadić, a Sudom kompromitovani Ranko Debevec iz reda Ostalih. Dakle, bez ijednog Srbina.

I to je ta Ustavom zagarantovana “ravnopravnost” tri naroda i ostalih na “sarajevsko/međunarodni” način!

Autor: RTRS