U Srbiji se danas polaganjem vijenaca, svečanom državnom ceremonijom u Orašcu obilježio Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije, koja su se desila na Sretenje, 15. februara – Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Svečanosti su prisustvovale premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Ceremonija je počela pomenom koji je služio episkop šumadijski Јovan, a poslije toga Brnabić i Cvijanović su položili vijence kod spomenika voždu Karađorđu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Dan državnosti Republike Srpske uvijek iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj – a to su sloboda i država.

Naglasila je da je upravo i srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u srpsko nacionalno, političko i kulturno biće.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsjedništva u Beogradu odlikovao priznanjima zaslužne pojedince i institucije u više oblasti, kao što su kultura, privreda, nauka, medicina, sport…

Sretenje je i veliki vjerski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi 15. februara kao Sretenje Gospodnje. Tim praznikom se svečano obilježava dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.

U Srbiji se Dan državnosti obilježava neradno 15. i 16. februara.

Sretenje se kao Dan državnosti obilježava od 2001. godine.

Autor: RTRS